kijkcijfers

Kijkcijfers voortaan completer en later bekend gemaakt

De manier waarop kijkcijfers bekend worden gemaakt, gaat veranderen. Vanaf 28 augustus 2023 zijn ze niet langer een dag later bekend, maar pas na 6 dagen. Dit omdat het kijkgedrag is veranderd en de manier van meten gaat daar nu in mee. Ook zal er in termijnen veel breder worden gemeten, zodat ook de gegevens van streamingdiensten en kijken buitenshuis erin meegenomen worden.

Andere manier van televisiekijken

Hoe we televisiekijken is door de jaren heen compleet anders geworden. Er zijn vele zenders bij gekomen, we kijken tegenwoordig terug, op momenten dat het ons uitkomt en we verdelen onze aandacht over verschillende streamingsdiensten, zoals Netflix en Disney+. Daarnaast kijken we niet meer alleen via de televisie zelf, maar ook via andere schermen, zoals onze mobiel of tablet. De manier waarop de kijkcijfers worden berekend, worden daar nu op aangepast. In 3 verschillende fases worden de veranderingen doorgevoerd.

Fase 1: kijkcijfers na 6 dagen bekend

Na het moment van uitzenden kunnen er nog relatief veel kijkers bij komen, die uitgesteld kijken. Dat kan tot wel 30 procent van de kijkers beslaan. Vanaf 28 augustus worden de kijkcijfers daarom niet langer de dag erna, maar pas na 6 dagen bekend gemaakt. Dat geeft een veel completer beeld. Ook het traditionele kijkkastje verdwijnt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van de People Meter 7 van Kantar, de nieuwste generatie kijkmeter. Deze meter heeft het uiterlijk van een tablet en meet zeer nauwkeurig. De groep die wordt gemeten wordt tenslotte ook nog vergroot. Van 1.250 huishoudens gaat die naar 1.850 stuks.

Fase 2: andere manieren van kijken worden aan de kijkcijfers toegevoegd

In de 2e fase wordt de Focal Meter toegevoegd aan de People Meter. Met het extra meetsysteem worden gegevens over het kijken via smart tv’s, tablets, smartphones en computers toegevoegd. Met een van tevoren vastgestelde lijst van televisiestations, videoplatforms en dergelijke, zodat de privacy van de deelnemers is gewaarborgd.

Fase 3: buitenshuis kijken

In de laatste fase worden de kijkdata van de huishoudens aangevuld met individueel kijkgedrag. Door middel van een app op de mobiele telefoons van de deelnemers. Zo kan ook worden meegerekend wat er buitenshuis bekeken wordt. Bijvoorbeeld wanneer iemand onderweg is.

televisie-uitzending
Lees ook: 2 oktober 1951: eerste officiële televisie-uitzending in Nederland

Televisiezenders en omroepen krijgen voorlopige kijkcijfers

Omroepen en televisiezenders zelf krijgen nog wel een dag na de uitzending de beschikking over de (voorlopige) kijkcijfers. Zij mogen zelf kiezen of ze die cijfers over hun eigen programma’s direct publiceren of niet. Over andere zenders mogen zij geen informatie geven.

Luistercijfers

Ook de manier waarop de luistercijfers van radioprogramma’s worden bijgehouden is sinds 1 januari 2023 veranderd. In een eerder artikel leggen we uit hoe dat nu in zijn werk gaat.

(Bron: archief, Nationaal Media Onderzoek, Nu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord