Jonge Valken

Jonge Valken: hard werken en kansen pakken

Met meer dan 100 hotels in binnen- en buitenland geldt Van der Valk als één van de grootste familiebedrijven van Nederland. De meeste familiebedrijven overleven niet 3 generaties lang, maar Van der Valk is hard op weg naar een vijfde wisseling. Oprichter Martinus van der Valk heeft gezorgd voor ruim 800 familieleden en in Jonge Valken zetten 6 van zijn achterkleinkinderen de hoteldeuren open.

Hard werken

Martinus van der Valk, een nakomertje uit een gezin van 24 kinderen. Als jongste is hij inventief en ziet overal kansen en pakt ze aan. In 1929 neemt hij na het overlijden van zijn moeder de boerderij met bijhorend café De Gouden Leeuw in Voorschoten over. Zijn vrouw Riet bestiert het café. Martinus is daarnaast ook autohandelaar en is daarvoor veel onderweg. En daar wordt het eerste zaadje gepland, want volgens Martinus kun je nergens zo lekker eten als thuis. Een idee wat hij tot uitvoer brengt in het café: eten zoals thuis. Riet en Martinus krijgen 12 kinderen. Al snel heeft Martinus het idee opgevat om voor ieder kind een zaak te starten. Maar cadeau krijgen de kinderen het niet. Ze moeten hard werken om de zaken over te nemen.

Wereldwijd concern

In de jaren 80 en 90 groeit het concern snel. Zonen Arie en Gerrit treden meer op de voorgrond en worden de gezichten van het concern. Maar de hele familie werkt mee. Inmiddels is het concern gegroeid en heeft vestigingen over de hele wereld. Het bedrijf wordt gerund door de vierde generatie Van der Valk, maar de vijfde staat op het punt om het stokje over te nemen. En voor de opvolging is al gezorgd, want de zesde generatie is geboren. De familie bouwt met elkaar bedrijven om door te geven aan een volgende generatie.

Jonge Valken

Voor de documentaire-serie Jonge Valken filmt MAX een jaar lang in de hotels van Annabel van der Valk (25), Bill van der Valk (30), Steven Zeeuw van der Laan (33), Ab de Bruijn (43), Esther Hammink (41) en Marije van der Valk (36).

Jonge Valken is te zien vanaf 18 oktober 2017, 6 afleveringen, om 22.15 uur op NPO 1.

Geef een reactie