Heel Holland bakt

“Ik vond alles leuk aan Heel Holland Bakt”

Heeft u het in zich om de beste thuisbakker van Nederland te worden? Aarzel dan niet en geef u op voor het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Wat extra motivatie nodig? 2 voormalige deelnemers vertellen u graag wat meedoen aan Heel Holland Bakt zo leuk maakt en wat het programma hen heeft gebracht.

Heel Holland Bakt is sinds de zomer van 2013 te zien. In het eerste seizoen wordt de kijker voorgesteld aan 10 bakkers. Eén van deze bakker is de dan 62-jarige Evert. “Ik kwam bij het programma nadat ik mij op het laatste moment had opgegeven. Eén van mijn dochters zag een oproep van Robèrt van Beckhoven op tv voor een nieuwe bakprogramma en attendeerde mij daarop. Ik wist helemaal niet van het bestaan van het programma, maar mijn dochters drongen erop aan dat ik mij moest opgeven, want zij vonden het echt wat voor mij. Ik twijfelde eerst, omdat ik dacht dat het niets voor mij was, maar op het laatste moment besloot ik me toch op te geven. Een week later zat ik met mijn appeltaart en worstenbroodjes in Hilversum.”

Populaire baksels

Tijdens het eerste seizoen van Heel Holland Bakt weet Evert de jury al snel te overtuigen van zijn bakkunsten. Zijn typische ‘Evertjes’, zoals Janny zijn baksels op een gegeven moment begint te noemen, vallen week na week in de smaak. Een evertje is niet altijd moeders mooiste, maar wel heel erg lekker.

Genoeg tijd

Wie al sinds 2013 naar het programma kijkt, herinnert zich vast dat Evert destijds de rust zelve is in de baktent. “Ik stond er altijd heel relaxed in, want er stond niet zoveel op het spel voor mij. Ik vond het gewoon leuk om mee te doen en had verder geen verwachtingen. Bovendien was ik al met pensioen waardoor ik veel tijd had om de recepten voor te bereiden. Dat hielp ook wel. Als je nog werkt is dat toch lastiger.”

Positief beïnvloed

Zijn deelname ligt inmiddels al 7 jaar achter hem maar de goede herinneringen aan Heel Holland Bakt zijn blijvend. Sterker nog, Heel Holland Bakt heeft zijn leven positief beïnvloed. “Voor Heel Holland Bakt maakte ik af en toe wat en nu doe ik dat dagelijks. Nadat het programma was gestopt ben ik cursussen gaan volgen aan verschillende kookscholen, waaronder Cordon Bleu in Parijs, wat een van de beste culinaire scholen ter wereld is. Heel Holland Bakt heeft me dus wel echt geïnspireerd om verder te gaan met bakken. Ook gaan mijn vrouw en ik tijdens vakanties altijd naar patissiers om te kijken naar de mooie creaties die zij maken. Dat deden we voor Heel Holland Bakt niet.”

‘Alles was leuk’

Ook Francis Kuijk, die in 2016 meedoet aan het programma, kijkt met veel plezier terug op haar tijd in de Heel Holland Bakt-tent. “Ik vond eigenlijk alles leuk. Het was gezellig in de tent en het werken onder druk vond ik prettig. Ik heb ook nog regelmatig contact met 4 van de andere bakkers uit mijn seizoen, dus ook dat is leuk.”

Gewoon aangemeld

Daarnaast heeft Heel Holland Bakt Francis geleerd om haar dromen na te jagen. “Ik keek naar al die bak- en kookprogramma’s op tv en kon er op een gegeven moment echt niet meer naar kijken omdat ik zelf ook zo graag mee wilde doen aan zo’n soort tv-programma. Dat was mijn droom. Toen dacht ik: als ik dit zo graag wil, moet ik me gewoon aanmelden.”

Zo gezegd, zo gedaan. In 2015 meldt zij zich voor het eerst aan, maar komt dan niet door de selectie heen. “Gewoon volgend jaar weer proberen zeiden ze toen. Dat deed ik en toen kwam ik er wel doorheen.”

Camera’s geen bezwaar

Hoe zij het vindt dat miljoenen tv-kijkers haar droom werkelijkheid zien worden? “Je bent zo bezig met de opdrachten, die camera’s zie je dan helemaal niet meer. Je richt je echt op het bakken en op jezelf, niet op de camera’s.” Voor toekomstige kandidaten zou het feit dat Heel Holland Bakt daadwerkelijk op tv komt dus geen struikelblok moeten zijn vindt Francis.

Gewoon doen

Ook moeten toekomstige kandidaten zich volgens Francis niet laten weerhouden door ‘wat als-gedachten’. “Mensen moeten gewoon durven hun dromen te volgen. Het maakt dan helemaal niet uit hoe oud je bent. Als je iets graag wilt, doe het dan. Soms is 1 stap zetten genoeg. Wat dan op je pad komt, kan je zoveel brengen.”

Francis is hier zelf het schoolvoorbeeld van, want Heel Holland Bakt opent veel deuren voor haar. Zo kookt zij regelmatig in het MAX-programma Tijd voor MAX en heeft zij haar eigen kookprogramma Makan mee met MAX, waarin zij Indische recepten maakt. “Daarnaast komt dit najaar mijn 3e boek uit en geef ik veel kook- en bakdemo’s. Ook heb ik nog een andere baan. “Ja, dat is druk, maar ik vind het allemaal heel erg leuk.”

Naast Francis en Evert wil ook jurylid Robèrt van Beckhoven graag nog eens benadrukken hoe leuk meedoen aan Heel Holland Bakt is. “Het is hartstikke leuk om mee te doen. Zeker als je al veel bakervaring hebt en de oude basisrecepten nog kent, dat is een goed fundament. Bovendien vergeet je die camera’s heel snel. Ik was eerst ook altijd bezig met hun aanwezigheid, maar op een gegeven moment vergeet je dat gewoon.”

Zelf aanmelden?

Bent u overtuigd en wilt u zich graag aanmelden voor het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt en zo kans maken op de titel Beste Thuisbakker van Nederland? Aanmelden kan op de website van het programma.

Geef een reactie

Reactie

    WIM VAN STRALEN says:

    VOOR HET NIEUWE SEISOEN ZO IK GRAAG DE VAN ALLE SEISOENS DE WINNAARS TEGEN ELKAAR ZIEN BAKKEN EN DAAR DE WINNAAR UIT MOETEN KOMEN OF ALLE VERLIESERS TEGEN ELKAAR EN KIJKEN WIE DAAR EEN WINNAR UIT KAN KOMEN.