Candlelight

Iconisch radioprogramma Candlelight op NPO Radio 5

Na ruim 30 jaar keert het welbekende radioprogramma Candlelight terug naar de publieke omroep. Vanaf 4 januari 2018 is presentator en bedenker van het programma Jan van Veen elke vrijdag vanaf 22.00 uur te horen op NPO Radio 5. Wij spreken met hem.

Begin van Candlelight

Het is 1967 als Jan van Veen begint het zijn programma Candlelight. Het concept is glashelder: Van Veen draagt door de luisteraars ingestuurde gedichten voor en draait bijpassende, romantische muziek. Een schot in de roos, zo blijkt, want al snel groeit Candlelight uit tot een bijzonder goed beluisterd programma.

Blij met komst naar NPO Radio 5

Het programma begint op het toenmalige Radio Veronica, maar maakt in 1975 de overstap naar de AVRO op Radio 3. Daar vertrekt het begin jaren 90, waarna het jaren op andere zenders te beluisteren is. Ook online is het programma vanaf 2005 te beluisteren.  Met het feit dat Candlelight vanaf 4 januari 2019 ook te horen is op NPO Radio 5, is Jan van Veen erg blij: “Candlelight is een onderdeel van mijn leven. Ik doe het al meer dan 50 jaar en ik vind het ontzettend leuk om te maken. Dan is het toch een eer als een omroep geïnteresseerd is om het uit te zenden.”

Ook de fans van het programma zijn blij met de komst van Candlelight naar NPO Radio 5. “Ik spreek geregeld mensen die zeggen: ‘Jan, hartstikke leuk dat we weer naar je kunnen luisteren’. Als iedereen nu zo enthousiast is, dan kan het alleen maar goed gaan.”

Aanpassingen?

Wie vanaf 4 januari 2019 afstemt op Candlelight, kan rekenen op gedichten en romantische muziek, maar de geestelijk vader van het programma sluit kleine aanpassingen niet uit. “Never change a winning team is natuurlijk een gevleugelde uitspraak, maar ik ben wel aan het nadenken of er niet wat kleine dingen anders kunnen. Het antwoord heb ik alleen nog niet gevonden.”

Heeft u een gedicht geschreven dat u graag door Jan van veen voor wilt laten lezen in Candlelight? Dan kunt u deze insturen via het aanmeldformulier.

Candlelight, vanaf 4 januari 2018 te horen elke vrijdag van 22.00 tot 0.00 uur op NPO Radio 5.

Geef een reactie