Facebook

Hoe zit het met uw privacy op Facebook? Dat is vanaf nu inzichtelijker

Weet u wie uw berichten en informatie op Facebook precies zien? Vanaf maandag 29 januari 2018 maakt Facebook het voor gebruikers inzichtelijker welke persoonlijke gegevens er worden gedeeld en met wie.

Europese wet voor databescherming

Facebook heeft voor het eerst zijn privacyregels gepubliceerd en gaat met informatieve video’s gebruikers helpen om te controleren wie toegang heeft tot hun gegevens. Anticiperend op een nieuwe Europese wet voor databescherming die per mei 2018 geldt, legt Facebook aan gebruikers uit hoe ze advertenties zien, oude posts kunnen deleten en wat er met hun gegevens gebeurt als ze hun account opzeggen.

Privacycontrole

Tegenover de Britse krant The Guardian verklaart Erin Egan, verantwoordelijk voor de privacy bij Facebook, dat mensen het sociale netwerk gebruiken om contact te maken, maar dat niet iedereen alles wil delen met iedereen en ook niet met Facebook zelf. “Het is belangrijk dat je keuzes hebt in hoe je gegevens gebruikt worden”, zegt hij. Gebruikers krijgen daarom een melding om een privacycontrole uit te voeren, zodat ze weten welke gegevens ze met wie delen. Wereldwijd heeft Facebook 2 miljard gebruikers.

Lees ook: Facebook voert grootste wijzing sinds jaren door.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Facebook is inmiddels zó groot dat het enkel verantwoording over activiteiten hoeft af te leggen aan Facebook. Deze “plotselinge wijzigingen” in het gebruik en de zo galant voor het publiek “toegankelijk gemaakte informatie” zijn toch duidelijk het gevolg van op handen zijnde europese wetgeving. Niet het gevolg van meneer Zuckerbergs deugdelijkheid. Men anticipeert. Dat Facebook inzicht zou verschaffen over wat allemaal gebeurt met de door ons persoonlijk ingetypte gegevens, verhalen en verstuurde foto’s en films, lijkt mij vreemd. Dat kunnen ze niet eens. Zij zijn immers niet het enige kanaal waarlangs onze gegevens worden gevonden, verkocht, misbruikt en bewaard. Ik doe er niet aan mee. Ik prefereer het persoonlijk contact. Al een levenlang zoek ik vrienden. Tot dusver maar een paar gevonden. Maar het lijken me hele andere dan de gemiddelde aantallen vrienden op een gemiddelde facebook-pagina. Private kwesties zou ik nooit via facebook wereldkundig maken. Ik zou zorgen dat de betrokken personen weten wat ze weten moeten door ze te bezoeken en met ze te spreken. Zeker zou ik nooit mijn ziel blootleggen op het internet, waarover ook! Privacy en het recht erop is flauwekul. Je kunt je even ergens terugtrekken, thuis of desnoods in een openbaar toilet, opgaan in de anonimiteit van de menigte, maar dat is het dan. Privacyregels en wetten worden nu al aan de lopende band genegeerd door bedrijven. Privacy is verworden tot wat het verschil is tussen jouw záák of de mijne. Privacy is niet meer niet onuitgenodigd andermans post te lezen of een onafgesloten deur te respecteren. Te denken dat een miljardenbedrijf begaan is met uw integriteit….? Facebook is een onwaarschijnlijk fenomeen. Het is een ontwikkeling die steeds nieuwe, onontgonnen gebieden blootlegt. Jules Verne had iets als Facebook nooit kunnen “zien” aankomen. Voor mij persoonlijk? Nee! Dankuwel.

    oosterwijck says:

    Facebook probeert op een achterbakse wijze, nieuwe slachtoffers binnen te halen en wel ZO; Ik ben ernstig geinteresseerd in industriele geschiedenis, van stoommachines tot hybrideaandrijving en zoek daardoor veel op internet naar techniek. En wat denk je? Ik lees iets over een stoommachine en plotseling krijg ik een wazig scherm. Als ik meer wil lezen, moet ik me eerst inschrijven bij Facebook. Hoe bont wil je het maken?