Facebook

Facebook voert grootste wijzing sinds jaren door

Bent u lid van sociaalnetwerksite Facebook? Dan gaat u de komende tijd zeker iets merken van de grote wijziging die dit bedrijf gaat doorvoeren. Facebook wil zich meer richten op berichten van vrienden en minder op die van mediabedrijven.

‘Aanpassingen maken blijer’

Facebook heeft deze keuze gemaakt, omdat het bedrijf wil aanzetten tot waardevolle sociale interacties, zoals zij dit zelf noemen. Dat wil zeggen dat zij meer ruimte willen creëren voor berichten die rechtstreeks afkomstig zijn van vrienden en minder op die van bedrijven. Facebook hoopt dat er zo meer online met elkaar gepraat wordt, in plaats van dat gebruikers alleen door hun tijdlijn scrollen. Volgens Facebook is dit beter voor de gemoedstoestand van mensen, omdat zij blijer worden van reageren op mensen die zij daadwerkelijk kennen dan van continu nieuws tot zich nemen. “We willen er zeker van zijn dat onze producten niet alleen leuk zijn om te gebruiken, maar ook goed zijn voor mensen”, aldus Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Amerikaanse tijdschrift The New York Times. Facebook is niet de enige partij die er zo over denkt. Critici uiten al langere tijd kritiek op de tijdlijnen vol berichten van merken of nieuwssites; hier doorheen scrollen zou verslavend zijn.

Niet de eerste keer

De site wil de komende weken gebruiken om de wijziging door te voeren, waardoor leden waarschijnlijk al snel een stuk minder nieuwsberichten van bedrijven voorbij zien komen. Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. In 2015 en 2016 doet Facebook dit ook al eens.

Over Facebook

Facebook is met 2 miljard gebruikers het grootste socialmediaplatform ter wereld. Naast de site zelf, is Facebook ook eigenaar van chat-app WhatsApp. Tot de 2 miljard gebruikers van de site en haar bijproducten behoren ook steeds meer ouderen, zo blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze groep mensen weet de weg naar de sociale media-kanalen beter te vinden dan voorheen.

Behoort u tot de groep ouderen met Facebook en wilt u MAX Vandaag ook volgen op Facebook? Like dan onze pagina .

(Bron: NU.nl, NOS, Mark Zuckerberg, The New York Times)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Hanneman says:

  Meneer Zuckerberg lijkt een beetje op zo’n kippen of varkensbaron die, door de dieren twintig centimeter meer bewegingsvrijheid te geven, durft te stellen dat daardoor het leven voor die dieren een stuk aangenamer wordt. En daar is het zo’n baron – of barones – natuurlijk absoluut om te doen. Persoonlijk is mij deze “sociale” ontwikkeling, dit doodenge medium, een gruwel.

  oosterwijck says:

  Gelukkig doe ik niet mee aan de mediagekte. … Als ik een goede vriend wil spreken, ga ik naar hem toe, of die naar mij. Volgens mij is het in en in triest, dat mensen zijn verworden tot zombies, die zichzelf wijsmaken dat ze goede vrienden hebben op internet. … Ik verbaas met mateloos, dat mensen zich zo laten manipuleren, door mensen zoals Zuckerberg en andere zieke geesten. Dit fenomeen van manipuleren, was al langer bekend uit de modewereld, waar je het gepeupel tot waanzin kunt drijven, zoals ondergoed dragen op bovenkleding. Je hoeft maar een bekende artiest op TV te laten verschijnen met een onderbroek (met de tekst Calvin Klein) zichtbaar boven een afgezakte jeans te dragen, of een BH over een shirt te dragen, en alle randdebielen volgen in no-time. Het lijkt wel of er iets aan het drinkwater is toegevoegd, waardoor mensen het nadenken hebben vergeten.

   Ilse Plugge van Wezel says:

   Ongezellig bericht Dan voel je je boven alles verheven
   Als je het niet mee eens bent prima maar moet het dan
   op deze manier?