facebook

Beveiligingslek Facebook: account verwijderen, of toch maar niet?

Het grootste socialmediaplatform van de wereld, Facebook, ligt zwaar onder vuur. Het bedrijf kan de privacy van haar gebruikers niet garanderen en hun gegevens niet voldoende beschermen. Zo zijn er naar alle waarschijnlijkheid 90.000 Nederlanders het slachtoffer van een groot datalek richting een Brits consultancy bedrijf. Voor velen reden om Facebook de rug toe te keren, maar lang niet iedereen is sceptisch. 

Gebruikt voor Amerikaanse verkiezingen

Facebook is met 2 miljard gebruikers over de hele wereld het allergrootste socialmediaplatform ter wereld. Bij aanmelding moeten mensen allerlei gegevens doorgeven, waaronder hun naam en e-mailadres. Dat deze gegevens niet veilig zijn bij Facebook wordt duidelijk als naar buiten komt dat een Brits bedrijf miljoenen persoonsgegevens buit heeft gemaakt via een speciale app. De gegevens zijn gebruikt om een programma te ontwikkelen waarmee Amerikaanse kiezers ten tijde van de verkiezingen beïnvloed kunnen worden. Het bedrijf, Cambridge Analytica genaamd, heeft niet alleen namen en e-mailadressen weggesluisd van Facebook, maar ook hun foto’s, vriendschapslijsten en vind-ik-leuk’s. In Nederland is dit – zoals eerder gezegd- bij 90.000 facebookgebruikers gebeurd.

MAX Opinie Panel

Naar aanleiding van de commotie die is ontstaan rondom dit schandaal, hebben veel mensen gedreigd met het verwijderen van hun account of dit daadwerkelijk gedaan. Dit sentiment speelt niet bij bij de leden van ons MAX Opinie Panel. 66 procent van de 8775 respondenten zegt zich geen zorgen te maken en hun facebookaccount te behouden. In totaal heeft 81 procent een account dat zij voor verschillende doeleinden gebruiken, te weten:

 • Video’s, berichten en foto’s van anderen te vrienden of familie te bekijken (76 %)
 • Pagina’s te volgen en te reageren op berichten (50%)
 • Zelf video’s, foto’s en/of berichten te plaatsen (46%)
 • Het nieuws te volgen (22%)

Ondanks het feit dat Facebook populair is onder de leden van het Opinie Panel, maakt 33 procent zich wel degelijk zorgen over de informatie die Facebook bezit. 1 op de 10 gebruikers heeft zijn of haar profiel daarom verwijderd en 1 op de 4 overweegt dit te doen.

104-jarige op Facebook

Wie niet aan verwijdering denkt is de 104-jarige Klaas Faber. Meneer Faber heeft inmiddels meer dan 800 vrienden op de site die hij wekelijks van berichten en zelfgemaakte foto’s van bloemen voorziet. In een interview met De Stentor laat hij weten dat hij geniet van het succes dat hij op de sociale media-website heeft: “Op mijn verjaardag ontving ik 200 felicitaties. De helft stuurde een foto van bloemen mee. Geweldig.”

(Bron: De Stentor, MAX Opinie Panel, The Guardian, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Als de donder je account opheffen en nooit meer aan beginnen. Buiten het feit dat je persoonlijke gegevens op straat liggen, zijn er criminelen die miljardair worden, door jouw gegevens aan alleman te verkopen, zonder dat je daar een aandeel van de winst van krijgt. … Je bent toch niet gek of zwak begaafd?

  oosterwijck says:

  Al die smoesjes, over een data lek, moet je niet geloven. Facebook is een groot spionagenetwerk, wat gebruikt wordt door de overheid, zoals justitie en de veiligheidsdienst, maar ook de ziektekostenverzekeringen maken massaal gebruik van Facebook om zoveel mogelijk over U te weten te komen. Daarom wordt oogluikend toegelaten dat die Suckerberg Uw gegevens (die U gratis ter beschikking stelt) verkoopt aan iedereen die wil betalen.