koninklijk huis

Hoe zit het? Mag u zomaar een foto maken van een lid van het Koninklijk Huis?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u zomaar een foto maken van een lid van het Koninklijk Huis?

Wel of geen foto maken?

Stel, u loopt nietsvermoedend door een winkelstraat en ziet opeens een lid van het Koninklijk Huis lopen. Wat doet u dan? Veel mensen zullen waarschijnlijk naar hun telefoon grijpen om het moment te vereeuwigen, maar mag dit wel? Gelden er voor leden van het Koninklijk Huis geen andere regels dan voor andere Nederlanders? Er is immers wel een mediacode die journalisten van harte adviseert om niet zomaar foto’s van de Koning en zijn familie te publiceren als dit niet journalistiek strikt noodzakelijk is.

Dit zegt de Rijksvoorlichtingsdienst

Dat soort regels zijn er voor particulieren eigenlijk niet, valt te lezen op de website van het Koninklijk Huis, die beheerd wordt door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Daarop staat het volgende:

“Er is geen bezwaar als particulieren of toevallige voorbijgangers voor hun eigen gebruik foto’s maken, ook in privéomstandigheden, zolang deze foto’s maar niet gepubliceerd worden.”

Privacywet

Foto’s maken mag dus wel, maar ze vervolgens delen op sociale media kanalen is dus niet toegestaan. Dit valt immers ook onder publiceren. Deze regels gelden overigens niet alleen voor foto’s van leden van het Koninklijk Huis, maar ook voor foto’s die van andere Nederlanders worden gemaakt. In de nieuwe privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) uit 2018 staat dat niemand in ons land foto’s van anderen mag publiceren die zijn gemaakt op straat of andere openbare plekken. U heeft eerst de toestemming van degene op de foto nodig voordat u deze mag delen op sociale media.

Uitzonderingen

Wat betreft het Koninklijk Huis zijn er wel een aantal uitzonderingen. Zo mogen foto’s die tijdens publieke optredens worden gemaakt, zoals Koningsdag, in principe wel gepubliceerd worden. Ook als het bezoek plaatsvindt in de openbare ruimte.

Staan er nog andere mensen (herkenbaar) op de foto? In dit geval is dat niet zo’n groot probleem. Wie een groot evenement als Koningsdag bezoekt weet dat er constant foto’s worden gemaakt en dat het onmogelijk is om aan iedereen op de foto toestemming voor publicatie te vragen.

(Bron: RVD, Koninklijk Huis)

Geef een reactie