hofleverancier

Hoe zit het? Wat betekent het als een onderneming Hofleverancier is?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Wat betekent het als een onderneming Hofleverancier is?

Wat houdt het in?

U  heeft het vast weleens zien hangen op de gevel van een winkel: een mooie versierd bord met het woord ‘Hofleverancier’ erop. Dat bord hangt daar uiteraard niet zomaar. Alleen ondernemingen die het predicaat Hofleverancier hebben gekregen krijgen een wapenbord dat zij op kunnen hangen zodat het ook voor de buitenwereld zichtbaar is dat zij Hofleverancier zijn. Maar wat houdt dat eigenlijk in, Hofleverancier zijn? Is het vooral een eretitel, of heeft een Hofleverancier een speciaal takenpakket?

Leveren aan het hof?

Wie op de website van het Koninklijk Huis kijkt, zal zien dat er met geen woord gerept wordt over de taken die hofleveranciers moeten vervullen. Het lijkt anno 2020 dus vooral een symbolische titel, maar in het verleden is dat anders. Bedrijven die hofleverancier zijn, moeten dan wel degelijk diensten of goederen leveren aan het hof van de koning of koningin. Het begint allemaal rond 1806, het jaar waarin de broer van de Franse keizer Napoleon koning wordt van Nederland. De bedrijven die vragen of zij het wapen van de koning mogen voeren of die benaderd worden door het hof om dit te doen, zijn verplicht om de koning van dienst te zijn. Uit het boek 200 jaar Hofleveranciers in de Lage Landen uit 2010 is op te maken dat het zijn van hofleverancier in die tijd geen makkelijke taak is. Lodewijk napoleon verhuisd nogal vaak en rekening betalen is niet zijn favoriete hobby. Ook onder de vorsten die volgen leveren hofleveranciers nog aan de hof, maar inmiddels is dat dus verleden tijd.

Hoe wordt een bedrijf Hofleverancier?

Een echte taak hebben de Nederlandse hofleveranciers dus niet meer, maar dat wil niet zeggen dat elke onderneming zomaar een wapenbord toegestuurd krijgt. Wie hofleverancier wil worden moet allereerst een kleine of middelgrote onderneming zijn; de titel is niet voor grote bedrijven. Daarnaast moet het minstens 100 jaar of langer bestaan en moet het bedrijf zelf en het bestuur van onbesproken gedrag zijn. Bedrijven die graag Hofleverancier willen worden kunnen dit aangeven bij de gemeente waar het bedrijf gevestigd is. “Het Predicaat kan worden aangevraagd via de Burgemeester in de vestigingsplaats. De Burgemeester verifieert of voldoende gegevens ter ondersteuning van de aanvraag zijn toegevoegd. Deze gegevens worden niet openbaar gemaakt. De registers van de Justitiële Informatiedienst worden geraadpleegd”, val hierover te lezen op de website van het Koninklijk Huis.

Koning heeft laatste woord

Vervolgens gaan al deze gegevens naar de Commissaris van de Koning, die zich er op zijn of haar beurt over buigt. Op basis daarvan adviseert de commissaris de Koning, die vervolgens besluit het predicaat wel of niet toe te kennen. De Koning heeft dus het laatste woord. Alles bij elkaar duurt dit proces vaak 12 maanden.

De benoeming tot Hofleverancier is overigens niet voor het leven. Vaak mag het wapenbord 25 jaar blijven hangen; daarna moet het bedrijf, via de burgemeester, verlening aanvragen bij de Koning.

Conclusie:

Wie Hofleverancier is, hoeft geen goederen of diensten te verlenen aan de Koning. Het is puur een eretitel die kleine tot middelgrote ondernemingen zelf kunnen aanvragen. De voorwaarden zijn echter wel streng, dus niet elk bedrijf kan het worden. Een benoeming is bovendien niet voor het leven, maar voor een periode van 25 jaar. Op de website van het Koninklijk Huis kunt u bekijken welke bedrijven in uw gemeente Hofleverancier zijn.

(Bron: Trouw, Koninklijk Huis)

Geef een reactie