Titanic

Hoe waarheidsgetrouw is de film Titanic? Regisseur James Cameron zoekt het uit

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat kaskraker Titanic in de bioscopen draait. Regisseur James Cameron is nu voor National Geographic bezig met een documentaire om na te gaan of hij het bij het maken van de film op alle fronten bij het rechte eind had.

2200 opvarenden

Op 10 april 1912 vertrekt de Titanic op zijn eerste reis naar New York. Aan boord zijn ruim 2200 opvarenden, van wie er 1500 verdrinken als de Titanic op 15 april zinkt. In 1997 vergapen honderdduizenden bioscoopgangers zich aan de beelden van de film die James Cameron geregisseerd heeft. Met hoofdrollen voor Leonardo DiCaprio en Kate Winslet. In Amerika is de film al op 14 december 1997 in premiére gegaan. In Nederland moeten wij nog tot 15 januari 1998 wachten, voor hij ook bij ons te zien is.

Titanic

Research van 20 jaar

titanic_film_shutterstock20 jaar na zijn hitfilm vraagt James Cameron zich af: “Had ik het echt allemaal goed? Nu, met National Geographic en de resultaten van research van de afgelopen 20 jaar, ga ik dat opnieuw evalueren. Toen ik Titanic schreef en ging regisseren, wilde ik het tot op het detail nauwkeurig brengen, zoveel als ik kon. Elk schrijnend moment uit de laatste uren moest kloppen, uit respect voor de mensen die bij de ramp het leven lieten”, vertelt de 62-jarige regisseur op de set van Avatar 2. De film waaraan hij momenteel werkt.

De uitkomsten van zijn onderzoek zijn later dit jaar in de documentaire te zien. Titanic: 20th Anniversary wordt december 2017 uitgezonden in 171 landen.

Wist u dat…?

  • Titanic de film is die het meest heeft opgebracht ooit in de Nederlandse bioscopen? (In Amerika is de film alleen ingehaald door Avatar).
  • James Cameron de Titanic met eigen ogen heeft kunnen bekijken, doordat hij in de gelegenheid is gesteld mee te gaan met een duiktocht naar het wrak?
  • Er om de film te maken meer geld is uitgegeven dan dat de Titanic zelf gekost heeft? 200 miljoen dollar tegenover 7,5 miljoen dollar.
  • Hoofdrolspeelster Kate Winslet een longontsteking opgelopen heeft tijdens de opnames en bijna gestopt is, ware het niet dat James Cameron haar heeft kunnen overhalen om te blijven.
  • Met de nominatie voor Best Supporting Actress de destijds 87-jarige actrice Gloria Stuart de oudste persoon is die ooit voor een Oscar genomineerd is.

(Bron: ANP, IMDB.com)

Geef een reactie