nieuwe vermeer

Het programma De Nieuwe Vermeer in 2023 te zien bij MAX

2023 wordt het jaar van Johannes Vermeer. Eén van de beroemdste schilders van Nederland krijgt dan zijn grootste tentoonstelling ooit in het Rijksmuseum. 6 schilderijen van Vermeer zijn echter verdwenen. In het MAX-programma De Nieuwe Vermeer krijgt creatief Nederland de kans om die vermiste werken nieuw leven in te blazen. Van abstract tot realistisch en van olieverf tot hout; alles mag, zolang de geest van Vermeer maar te herkennen is. De Nieuwe Vermeer, de grootste creatieve competitie van Nederland, wordt gepresenteerd door Dionne Stax.

Alle schilderijen van Vermeer in het Rijksmuseum

Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstenaars van Nederland. Zijn schilderijen hangen niet alleen in het Rijksmuseum en Mauritshuis, maar ook in toonaangevende musea over de hele wereld. Denk aan het Louvre in Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en bij Queen Elizabeth in Buckingham Palace. In 2023 komen bijna alle schilderijen van Vermeer terug naar huis, voor zijn grootste tentoonstelling ooit in het Rijksmuseum. Er ontbreken echter zes verdwenen schilderijen. En dus wordt creatief Nederland ingeschakeld en aan het werk gezet. In een unieke wedstrijd mag iedereen een poging wagen om een persoonlijke invulling te geven aan een missend werk van Vermeer. Alles mag: van realistisch tot abstract, van linnen tot karton en van olieverf tot plastic; mits het in de geest van Vermeer is.

Maak het missende schilderij

De invulling van het programma, dat in het voorjaar van 2023 wordt uitgezonden, is tweeledig. Allereerst krijgen elke week 2 geselecteerde professionele kunstenaars de opdracht van hun leven: maak een missend schilderij van Vermeer zoals hij dat zelf gedaan zou hebben. Zij moeten hun eigen stijl volledig loslaten en helemaal in het hoofd van de 17e-eeuwse kunstenaar kruipen. Daarnaast is er de groep kunstenaars die thuis aan de slag gaat. Ook zij worden gevolgd in de afleveringen. Bij hen gaat het om de persoonlijke interpretatie van het vermiste werk, weliswaar in de geest van Vermeer. Hierbij is alles mogelijk en toegestaan. De winnende werken van beide groepen worden tijdens het Vermeerjaar in 2023 tentoongesteld op een toonaangevende locatie.

Het programma De Nieuwe Vermeer is te zien in 2023 bij MAX op NPO 1. 

Dit programma is een coproductie van Omroep MAX en Helder.

Geef een reactie

Reacties (6)

  azopfi says:

  Tot wanneer is het inschrijven , messchien dat ik een poging kan maken !!!

  Het lijkt mij weer heel leuk om naar te kijken.

   MAX Vandaag says:

   Beste azopfi, bedankt voor uw reactie. Het is helaas niet meer mogelijk u hiervoor aan te melden. Op de pagina https://www.maxvandaag.nl/oproepen/ houden we bij welke oproepen er op dat moment open staan. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

  Eska says:

  Wat een ongelooflijke misser om het werk van de 30 finalisten niet te laten zien. Wat voor zin heeft het dan om ze tussendoor wel op te voeren? Echt enorm teleurstellend, hopelijk niet zo in de volgende afleveringen…

   wolterhaveman@lijbrandt.nl says:

   Het is een prachtig programma, maar ik vind ook dat er veel te weinig aandacht wordt besteed aan de 30 finalisten in de vrije categorie. Daar waren hele mooie dingen bij.
   Ook in de uitzending van vandaag is er weer te weinig aandacht aan geschonken. Wij hopen echt dat er naar ons geluisterd wordt, of is alles al opgenomen en kan er niets meer aan veranderd worden?
   Groetjes Wolter Haveman

   Redactie MAX says:

   Bedankt voor uw reactie! Via de online expositie, te vinden via https://kamer.denieuwevermeer.nl/, kunt u alle werken uit de vrije categorie tot in detail en met toelichting bewonderen.

   Redactie MAX says:

   Via de online expositie, te vinden via https://kamer.denieuwevermeer.nl/, kunt u alle werken uit de vrije categorie tot in detail en met toelichting bewonderen.