station-groningen

Het mooiste station van Nederland staat in Groningen

Station Groningen heeft de allereerste ‘mooiste station van Nederland’-verkiezing van de NS gewonnen. Dat maakt de vervoerder op 7 augustus 2019 bekend. In totaal hebben 10.000 reizigers hun stem uitgebracht. 

Groningen een jaar lang de mooiste

Van al deze 10.000 stemmen is 33 procent naar Groningen gegaan, waardoor het station zichzelf een jaar lang het allermooiste van heel Nederland mag noemen. Het historische station van Valkenburg eindigt als 2e met 16 procent van de stemmen. Dit station is het oudste nog in het gebruik zijnde station van Nederland en een rijksmonument. De rest van de top 5 bestaat uit het moderne station Rotterdam Centraal (14 procent van de stemmen), historische Amsterdam Centraal (11 procent van de stemmen) en eveneens moderne Utrecht Centraal (9 procent van de stemmen).

Voorselectie

Deze stations zijn gekozen uit een vooraf samengestelde selectie, waar onder meer ook stations als Amsterdam Amstel, Den Haag Holland Spoor en Eindhoven Centraal tot behoren. Deze stations hebben de top 5 niet gehaald. Deze voorselectie is gemaakt nadat de NS aan reizigers vraagt wat zij het mooiste station van Nederland vinden. Andere grote, historische stations zoals Haarlem en Maastricht worden te weinig genoemd om te worden opgenomen in de kieslijst.

Volgens de NS is de eerste editie van de verkiezing een groot succes en wordt er overwogen om volgend jaar op zoek te gaan naar de opvolger voor station Groningen.

Over station Groningen

Station Groningen, beter bekend als het Hoofdstation, dateert uit 1896 en is het belangrijkste station in de regio. In de loop van de jaren is het een aantal keer gerenoveerd, waaronder in 1999. In dat jaar is het teruggebracht in de oorspronkelijke staat, waardoor onder meer het sierplafond van papier collé in de wachtkamer weer tevoorschijn is gekomen. In de jaren 60 van de vorige eeuw wordt er bij een verbouwing een verlaagd plafond in geplaatst,waardoor het plafond van papier collé lange tijd niet te zien is voor het publiek. Papier collé is een bijzondere vorm van papierstuc waarbij als het ware een collage wordt gemaakt van in papier geperste mallen.

Groningen

Het plafond van de wachtkamer is gemaakt van in papier gedrukte mallen.

Het plafond is niet het enige bijzondere aan de wachtkamer. Ook de in steen gelegde tableaus zijn fraai.

Tegeltableau groningen

Aanstaande verbouwing

Wilt u het mooiste station van Nederland met eigen ogen bekijken? Wees dan snel, want de komende jaren wordt station Groningen ingrijpend verbouwd. Vermoedelijk beginnen de echt grote werkzaamheden in 2020. Groningen is overigens lang niet het enige station dat de NS onder handen neemt de komende jaren.

(Bron: archief, RTV Noord, NS, NOS, ANP, Wikipedia)

Geef een reactie