Ruim 300 datalekken in Nederlandse ziekenhuizen

Sinds 1 januari 2016 hebben ziekenhuizen melding gemaakt van 304 datalekken, zo bevestigt de Autoriteit Persoonsgegevens donderdag 24 november 2016 na eerdere berichtgeving in dagblad Trouw.

Verplicht melden

Om hoeveel ziekenhuizen het precies gaat en om wat voor soort meldingen, kan de Autoriteit Persoonsgegevens niet zeggen, omdat dan herleidbaar zou zijn bij welk ziekenhuis er sprake is geweest van een datalek. Organisaties die omgaan met persoonsgegevens, zoals ziekenhuizen, scholen en telecombedrijven, zijn sinds begin dit jaar verplicht om het te melden als privacygevoelige informatie is gelekt. Dat is tot nu toe in totaal 4700 keer gebeurd, ruim 300 meldingen daarvan kwamen dus van ziekenhuizen.

Kwalijk

Patiëntenorganisatie NPCF noemt de datalekken kwalijk. “Zeker als het komt door slordigheden. Voor ziekenhuizen is dit een wake-upcall om zorgvuldig om te gaan met patiëntgegevens,” aldus een woordvoerder. Relatief gezien zijn 300 datalekken op de miljoenen medische handelingen die jaarlijks worden verricht niet veel. “Maar jouw gegevens zullen er maar net tussen zitten. Ieder lek is er een te veel”, zo stelt de zegsman van de NPCF.

Patiëntgegevens op straat

Het consumentenprogramma Meldpunt! van MAX maakte in januari 2016 al een uitzending over patiëntbestanden van Nederlandse en Belgische ziekenhuizen die op straat hebben gelegen door een fout van een scanbedrijf. Daarnaast zijn er medische dossiers verwerkt door gedetineerden. Naar aanleiding van deze uitzending zijn er kamervragen gesteld door Kamerlid de Lange (VVD) over de Nederlandse patiëntgegevens in de Belgische gevangenis. Antwoorden op deze vragen kunt u teruglezen op de website van Meldpunt!

Nog meer Kamervragen

De PvdA heeft nu opnieuw Kamervragen gesteld over de kwestie. Ze willen onder meer weten of er patiëntgegevens zijn gelekt en of de Autoriteit Persoonsgegevens boetes heeft uitgedeeld wegens het niet tijdig melden van de lekken.

(Bron: ANP, MAX)

Geef een reactie