Groot Johannes de Heer koor

Het Groot Johannes de Heer koor: verschillende geloofsovertuigingen bij elkaar dankzij samenzang

Het Groot Johannes de Heer koor gaat eind 2022 en in 2023 weer optreden, op diverse locaties in Nederland. Omroep MAX neemt een kijkje achter de schermen bij dit bijzondere koor en spreekt met dirigent Wilbert Magré.

Eerbetoon aan Johannes de Heer

Het koor is in 2016 ontstaan, ter ere van de 150e geboortedag van NCRV-radiopionier Johannes de Heer. “Toen is er bedacht om een projectkoor te beginnen, voor maar 1 jaar. Dit liep gelijk uit de hand, aangezien er 700 aanmeldingen binnenkwamen. Het was de bedoeling om er een eenmalig iets van te maken, maar door de vele aanmeldingen is het een jaarlijks iets geworden”, vertelt Magré, zoon van de in 2019 overleden oprichter Wim Magré. Het koor zingt de liederen uit de uitgebreide bundel die De Heer in 1905 heeft samengesteld.

Repetities in 8 regio’s

Ruim 6 jaar na de oprichting zingt het Groot Johannes de Heer koor deze liederen nog steeds. De samenstelling is echter wisselend en hangt af van de regio waar het koor optreedt of repeteert. Het kan zelfs voorkomen dat koorleden elkaar bij een optreden voor het eerst zien. “De repetities vinden plaats in 8 verschillende regio’s. Elke regio oefent 3 keer en met de concerten komt iedereen voor het eerst bij elkaar.”

Diverse geloofsovertuigingen bij elkaar

Doordat het koor in het hele land actief is, brengt het gelovigen met verschillende overtuigingen samen. “Van evangelisch tot Oud Gereformeerd. Maar als iedereen bij elkaar is, zijn de kerkmuren eigenlijk weg. Dan hoor je niks meer over de verschillende geloven en is het 1 grote groep.” Dirigent Magré heeft als taak om ook alle zangstijlen op 1 lijn te krijgen. “Sommige mensen zijn gewend om snel te zingen, anderen zingen iets langzamer en het is de bedoeling dat daar 1 geheel van wordt gemaakt.”

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Kerstconcerten en oudejaarssamenzang

In december 2022 houdt het Groot Johannes de Heer koor 2 kerstconcerten, in de Sint-Jan van Gouda (vrijdag 9 december) en de Grote Kerk van Apeldoorn (zaterdag 17 december). Daarna volgt een oudejaarssamenzangavond in de Hervormde Kerk van Doornspijk op vrijdag 30 december. Magré ontvangt vaak lovende reacties. “Mensen vinden het heel mooi wat wij doen. Bij oudere mensen komen de jeugdherinneringen weer naar boven.” Bovendien leiden de optredens tot het aantrekken van nieuwe aanwas. “Alle koorleden hebben een vast publiek, qua familieleden en vrienden. Na een concert zijn deze mensen zo enthousiast dat ze zelf mee willen zingen in een volgend jaar.”

De agenda van 2023

Het 1e optreden in 2023 is pas in april, maar de repetities gaan eerder al van start. Deze vinden plaats in Doornspijk, Wouterswoude, Goes, Vriezenveen, Alblasserdam, Woerden, Huizen (Noord-Holland), Renswoude en Katwijk aan Zee. Op deze pagina’s kunt u de data van alle repetities en optredens in 2023 terugvinden.

De Geboden van Slagter en Dresselhuys

Het Groot Johannes de Heer koor is ook te horen in de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys. De aflevering met Jan Siebelink en het koor kunt u hier beluisteren.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geef een antwoord