Help zoeken naar Grote Pier

Grote Pier, wie kent ‘m niet? Deze Friese krijgsheer is een held in de eigen provincie en ook voor de rest van Nederland is hij geen onbekende. Regisseur Steven de Jong wil hem eren met een tv-serie, maar is nog op zoek naar een Pier. Bij zijn zoektocht kan hij uw hulp goed gebruiken. 

Heeft u grote Pier gezien?

Steven de Jong kunt u kennen als de regisseur van de films De Kameleon en De hel van ’63, over de Elfstedentocht van 1963. Al vanaf 2000 is het zijn wens om een tv-serie te maken over een van dé helden van Friesland, Grote Pier. Nu lijkt het er dan eindelijk van te komen en moet De Jong op zoek naar iemand die de rol van Pier kan spelen. Deze zoektocht is lastig en daarom vraagt De Jong Nederland – en met name Friesland- om hem te helpen met zoeken naar een geschikte kandidaat. Op de website van de serie staat exact vermeld waar de potentiële hoofdrolspeler precies aan moet voldoen. Kent u iemand die perfect is voor de rol? verwijs hem dan door naar de site en wie weet kruipt hij binnenkort in de huid van volksheld Grote Pier.

Over Grote Pier

Pier Gerlofs Donia leeft van 1499 tot 1577, een onrustige tijd in Friesland. Rond 1500 wordt de provincie bestuurd door hertog George van Saksen, die niet heel populair is onder de bevolking. Rond diezelfde tijd laat een andere hertog, Karel van Gelre, zijn oog ook op Friesland vallen. Hij valt met zijn leger Friesland binnen en weet het hele zuidwesten binnen korte tijd in te nemen. Hier woont ook Grote Pier, die tot dan toe gewoon boer is. Dit beroep laat hij echter varen zodra zijn boerderij in brand wordt gestoken door aanhangers van George van Saksen. Deze daad maakt hem zo boos dat hij besluit zijn zwaard op te pakken en zich te verenigingen in een bende waarvan de leden allemaal wraak willen nemen op de hertog van Saksen en zijn helpers.

Vrij snel daarna maakt de hertog van Saksen zich uit de voeten en wordt het een strijd tegen de graaf van Holland, aan wie de hertog zijn rechten heeft verkocht. In deze strijd gaat Grote Pier, die bijzonder sterk en groot is, voorop. Hij vecht niet alleen op land, maar ook op zee. Hij wordt leider van de zogenoemde seinschipsluyden, volgens sommigen een soort piratenbende, die het ene na het andere schip van de graaf vernedert op de Zuiderzee.

Even lijkt het erop dat de Friezen de strijd zullen winnen, maar uiteindelijk lijkt de graaf toch aan het langste eind te trekken. Kort daarna trekt Pier zich terug uit de strijd.

Anno 2018 wordt hij door velen nog steeds gezien als een held, maar er zijn ook mensen die hier heel anders over denken. Zij zien hem niet als vrijheidsstrijder, maar als piraat en bendeleider. Welke opvatting het dichts bij de waarheid ligt, is nu niet meer te achterhalen, maar feit is wel dat hij een belangrijk deel is van de Friese geschiedenis.

Pier in Floris

In 1969 is Grote Pier één van de personages in de NTR-serie Floris. Hierin heet hij Lange Pier en wordt hij neergezet als een ietwat sukkelige piraat. Veel Friezen zijn hier destijds zeer door ontstemd en sturen boze brieven naar de omroep. Hieronder ziet u een fragment uit Floris met daarin Lange Pier.

Op 14 september 2018 is Steven de Jong te gast in Tijd voor MAX om te vertellen over zijn serie rondom Grote Pier. Tijd voor MAX is elke werkdag te zien rond 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, website serie Grote Pier, ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Anita Marijke says:

    Na de oorlog heeft mijn schoonvader, tijdens bevrijdingsfeesten, eens rondgelopen in een soort van outfit met groot zwaard, als Grote Pier. Deze gebeurtenis vond plaats in Sneek. Ik heb daar nog een foto van maar kon deze helaas niet toevoegen.