Duur 07:29
Gepubliceerd op 16 maart 2018

Wie zijn Frank en Tjitske uit de nieuwe webserie Dierenarts Frank?

Vanaf 16 maart 2018 kunt u elke dinsdag en vrijdag kijken naar een nieuwe aflevering van onze 9-delige webserie Dierenarts Frank. Hierin volgen wij Frank en zijn dochter Tjitske. De hoogste tijd om nader kennis met hen te maken.

2000 mensen en 100 veehouders

In het kleine, Friese dorp Drogeham wonen nog geen 2000 mensen, maar er zijn 100 melkveebedrijven in de omgeving. Een behoorlijk aantal. In dit dorp staat ook de dierenartsenpraktijk van Frank en zijn dochter Tjitske. Samen bezoeken ze boerenbedrijven in een groot deel van de provincie om zieke dieren weer beter te maken en te adviseren over hoe ziekte onder het vee voorkomen kan worden.

Boer worden

Beiden zijn ze gek op hun werk, maar het had niet veel gescheeld of Frank was helemaal geen dierenarts geworden. “Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf in Leiderdorp en wilde ook graag boer worden”, legt hij uit als we vader en dochter bellen. Dat loopt even anders, want Franks broer neemt het bedrijf al over en het is te klein om met z’n 2e te runnen. “Toen heb ik ervoor gekozen om dierenarts te worden.”

Friesland voor de Friezen?

Hij gaat studeren en solliciteert al tijdens zijn studie bij verschillende praktijken. 1 van die praktijken ligt in Drogeham. “Ik dacht: dat wordt toch niets, want dat is Friesland. Bij mij leefde het idee dat ze daar niet zaten te wachten op mensen van buiten de provincie.” Dat loopt anders, want Frank wordt aangenomen in de Friese praktijk en vertrekt naar het noorden. “In het begin was dat wel wennen”, weet hij zich te herinneren. “Maar ik werd hier erg goed opgevangen. Ik ben natuurlijk ook een boerenzoon en je zit hier tussen de boeren, dus dan spreek je wel een beetje dezelfde taal. Dat heeft absoluut meegeholpen.”

Samenwerken

Na 7 maanden krijgt Frank de kans om de praktijk over te nemen en dat doet hij dan ook. Anno 2018 werkt hij nog steeds in dezelfde praktijk. Sinds een aantal jaar doet hij dit samen met zijn dochter Tjitske, die in 2014 afstudeert als dierenarts. “Ik kan met niet anders herinneren dan dat ik ook dierenarts wilde worden”, vertelt Tjitske. “Ik ging al van jongs af aan vaak met mijn vader mee. Eerst mocht ik vooral kijken, maar toen ik zelf ging studeren mocht ik steeds meer doen van hem. Dat vonden de boeren prachtig. Dan zeiden ze: “Frank, ga jij daar maar even staan en laat Tjitske het werk maar doen.” Frank herinnert zich het iets anders: “Ik liet Tjitske meehelpen als zij met mij mee ging als kind. Dan hield zij bijvoorbeeld de hechtdraad of de baarmoeder van een koe vast tijdens een keizersnede. Of zulke situaties niet te heftig waren? Nee, ze wilde zelf mee, dus ik nam haar mee naar alles wat voorbij kwam. Daarin heb ik haar niet gespaard, want sommige dingen moet je gewoon doen en niet over nadenken.”

Praktijkervaring

Door deze aanpak van haar vader heeft Tjitske al behoorlijk wat praktijkervaring na haar studie. “Ik denk dat ik alles op dat vlak van hem heb geleerd, want tijdens mijn stage of de coschappen leer je dit allemaal niet.”

De koe

Naast hun liefde voor het vak, delen Frank en Tjitske ook hun liefde voor de dieren. Met name de koe is favoriet. Frank: “Ik ben praktisch opgegroeid tussen de koeien en houd ervan om koeien te behandelen. Ze zijn aaibaar, vriendelijk en het zijn mooie dieren.”

In de webserie Dierenarts Frank ziet u Frank en Tjitske ook geregeld hun favoriete dier, de koe, behandelen. Elke dinsdag en vrijdag komen er om 16.00 uur nieuwe afleveringen online.

Frank en Tjitske zijn op 16 maart 2018 te gast bij Tijd voor MAX om te praten over Dierenarts Frank. Ook Hallo Nederland besteedt er in de uitzending van 16 maart 2018 aandacht aan.

(Beeld: Jaap de Boer)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer