Helft van de 75-plussers gebruikt geen internet

Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit gebruik gemaakt van het internet. Dat is ongeveer 8 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer online gebruikers

In vergelijking met 2012 zijn meer mensen online te vinden. Toen was 10 procent van de bevolking nog nooit op internet geweest. Vooral bij de 75-plussers zijn er nog veel niet-internetgebruikers, al wordt deze groep geleidelijk kleiner. In 2012 had bijna 70 procent van de 75-plussers nog nooit internet gebruikt. In 2015 is dit aantal gedaald naar 50 procent. Het internetgebruik onder ouderen neemt vooral toe doordat mensen die al internet gebruikten de 75 in deze periode zijn gepasseerd.

Meer mannen dan vrouwen online

Onder de 75-plussers zijn het vaker mannen die internet gebruiken dan vrouwen. In 2015 maakte namelijk zo’n 7 op de 10 75-plus vrouwen geen gebruik van internet. Bij mannen waren dat er 3 op de 10. Ouderen zijn vaker laag opgeleid. Mede hierdoor zijn ook de laagopgeleiden oververtegenwoordigd bij de niet-internetters.

Geen interesse

De voornaamste reden om niet te internetten is ‘geen interesse’. Ook geven veel mensen aan dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om het internet op te gaan. 6 procent van de mensen die niet online is, geeft aan dat er in de buurt geen breedbandverbinding is. Uit onderzoek blijkt dat 6 procent van de personen van twaalf jaar of ouder in 2015 thuis geen toegang tot het internet had, dit is een groep van bijna 870.000 personen.

Cursus

Wilt u beter omgaan met het internet en de digitale media? Dan kunt u de cursus wijzer op internet volgen. Hierin krijgt u tips om beter met het internet om te gaan. Daarnaast kunt u onze digitips doorlezen om zo handig gebruik te kunnen maken van digitale media.

(Bron: CBS, ANP)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Reageer says:

  ik ben zelf 84 jaar en gebruik juist heel veel de computer ….vreemd dus dat juist oudere mensen kennelijk niet de moeite willen doen om ff handig te worden
  Ik heb er zeer veel plezier van Facebook o.a. verschaft mij LOL en ik blijf op de hoogte ….lezen van boeken gaat soms beetje lastig, kleine lettertjes !!! dus e book is een topper, kun je zelf de grote van de letters bepalen
  En contact met veel zaken is gemakkelijker …ha ha niet er zijn nog 100 wachtende voor U !!
  Ik begrijp ook niet dat men straks dus hulp nodig heeft I.V.van de blauwe enveloppe
  Vraag hulp en begin , zeg ik tegen vooral oudere mensen .
  Het gevoel dat de KLEINKINDEREN meer weten dan ik is al beetje vervelend …hoewel hulp is prettig
  maar mensen begin toch is mijn advies
  Dus help ik vriendinnen met de boodschap KOM OP DOE MEE
  Leuk he zo,n verhaaltje
  vr gr Ita

  peter64juitede says:

  is toch ook geen wonder ,
  dat de ouderen geen internet gebruikt
  de pc is de nieuwe melk koe
  na 2 computer winkels en 150 euro
  werkt mijn pc nog niet naar behoren.
  ik kan nu de derde laten komen
  dit houd geen mens vol

   oosterwijck says:

   Geachte Peter, je hebt helemaal gelijk, dat internet de nieuwe melkkoe is. Internet is veel te duur en de kwaliteit van de laadsnelheid is onvoldoende, op veel plaatsen in Nederland. De consument wordt ernstig misleid, uitgezogen en uitgebuit. Ik heb goed nieuws te melden: Het Belgische internetbedrijf, Telenet is bezig om zich in Nederland te vestigen. Daarmee wordt een zeer hoge kwaliteit, voor een lagere prijs, aangeboden in Nederland. Zelfs, als extra aanbieding, 65-plussers en invaliden krijgen 20% korting. … Nog even geduld.

  oosterwijck says:

  Ik ben 63-jaar oud en heb al 8 jaar een internet (Telenet)kabelaansluiting, in mijn tweede woning in Belgie. De kabel kwaliteit en internet laadsnelheid, van Telenet in Belgie is veel beter als die van Zigo in Nederland en is ook nog eens goedkoper. … Ik heb de kabelaansluiting, van Zigo, door laten meten door een deskundige (ex) medewerker, die nu als ZZP’er computers installeert en repareert. Een telefonische internetaansluiting wil ik al helemaal niet. … Omdat de internetaanbieders in Nederland, zien dat ik geen internetaansluiting heb, krijg ik al 8 jaar lang, maandelijks aanbiedingen via de post. … Het mag wat kosten. … Ook krijg ik personen aan de deur, die mij proberen over te halen om toch maar een internet aansluiting te nemen. Zigo kwam zelfs met loze dreigementen, dat ik een zwartkijker was en een illegale internet gebruiker. Die man wilde mij wijsmaken, dat ik geen luister en kijkgeld betaal, als ik geen internetaansluiting heb. Ik heb hem uitgelegd dat luister en kijkgeld via de belasting geincasseerd wordt (wist hij natuurlijk ook wel). En ik heb hem uitgelegd, dat mijn TV aansluiting doorgelust is via de buren en daardoor van een minimale kwaliteit is, waardoor de laadsnelheid van internet onvoldoende is voor normaal gebruik. Ik heb hem toegezegd, dat hij terug mag komen met meetapparatuur, om de kwaliteit van de kabelaansluiting te meten en als die voldoende blijkt te zijn, ik onmiddellijk internet klant wordt bij Zigo. Daarop keerde hij zich om, liep zwijgend weg en heb nooit meer iets van de man vernomen. Zigo weet verdomde goed, dat hun kabelsysteem in mijn appartementengebouw, onder de maat is.

  Moraal van het verhaal: De internetaanbieders staan te trappelen om je klant te maken, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over en als je klaagt zijn ze niet thuis. Maar wel veel te hoge rekeningen sturen. In Belgie krijgen 65-plussers en invaliden (WAO’ers), 20% korting op hun internetaansluiting. Iets dat in Nederland ondenkbaar is.

   peter64juitede says:

   ziggo is voor een groot gedeelte upc
   daar heb ik vele echt slechte verhalen over die waar gebeurt zijn.
   van ziggo wil ik zelfs niks gratis