zeeland

Goeiedag Haandrikman!-zomertoer: Zeeland

MAX-dj Bert Haandrikman reist deze zomer 4 weken door het land tijdens zijn zomertoer. Elke week staat een andere deel van Nederland centraal. Van 25 tot en met 29 juli 2022 is dit Zeeland. Wat zijn absolute aanraders in deze provincie?

Zomer in Zeeland

Saskia en Serge zingen er in 1971 al over, de zomer in Zeeland. Over de zee, de duinen, de zon en het strand. In kustprovincie Zeeland is het allemaal aanwezig. Uiteraard is deze plek nog veel meer dan een mooi vakantieoord voor zee- en strandliefhebbers.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Wie van bos houdt, is ook in Zeeland aan het goede adres. Natuurgebied Oranjezon is een goed startpunt, omdat alles hier samenkomt. Dit voormalig waterwingebied ligt aan de kust, maar wie met de zee in de rug het land op gaat, komt vanzelf in bebost gebied. In dit natuurgebied vindt u niet alleen afwisselende begroeiing; er wonen ook veel verschillende soorten dieren. Zo kunt u een damhert tegenkomen, of konikpaarden. U vindt natuurgebied Oranjezon nabij Vrouwenpolder.

Oranjezon

Oesters en mosselen

Uiteraard staat Zeeland ook bekend als de oester- en mosselprovincie van Nederland. Yerseke, gelegen aan de Oosterschelde, wordt gezien als de oester- en mosselplaats van Zeeland. Dit omdat hier de grootste en enige mosselveiling van de wereld is. Alle mosselen moeten dus eerst langs deze Zeeuwse plaats. Yerseke is ook de plek waar veel oesters groeien, waardoor het ook wat dat betreft een bijzondere plaats is.

Yerseke

Mosselschepen in Yerseke.

grutto

de grutto

Nabij Yerseke vindt u ook mooie natuur, bijvoorbeeld in de Yerseke Moer. Dit zeer oude natuurgebied ontstaat zo’n 2.000 jaar geleden en is vandaag de dag een populair gebied onder vogelaars. Er broeden hier immers heel veel vogels, waaronder de grutto. Ook de gestreepte zandloper, een vogel die weinig voorkomt in Nederland, kunt u hier tegenkomen. Verderop in de provincie kunt u – met een beetje geluk – ook de typisch Zeeuwse strandplevier zien.

Culinair

Yerseke is dus de plaats waar u moet zijn voor de typische Zeeuwse mosselen en oesters, maar de provincie heeft nog meer te bieden op culinair vlak. De Zeeuwse Bolus is natuurlijk een zeer bekend voorbeeld. Naar verluidt smaakt dit kaneelbroodje echt het allerlekkerst in de provincie waar ze vandaan komen. Wist u dat u met de Zeeuwse bolussen ook een taart kunt maken? Ook de Zeeuwse boterbabbelaar is een echt streekproduct dat u vast niet aan u voorbij wilt laten gaan tijdens uw bezoek.

Cultureel en historie

Ook mooie plaatsjes zijn er genoeg in Zeeland, net als interessante musea. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is hier een voorbeeld van. In dit museum, waarvoor u entree moet betalen, staat de Watersnoodramp van 1953 centraal. Ook voor de deltawerken, die zijn aangelegd na de ramp, is aandacht in dit museum.

Onderdelen van deze deltawerken kunt u op verschillende plekken in de provincie zien. Bezoek bijvoorbeeld Neeltje Jans, onderdeel van de Oosterscheldekering. Op dit aangelegde eiland vindt u het deltapark, een centrum over de Watersnoodramp en de deltawerken. Toegang is tegen betaling.

Neetje jans

De Oosterscheldekering

Zeeland kent ook tal van historische plaatsen die de moeite waard zijn. Veere is hier een goed voorbeeld van. Dit stadje aan het water heeft een mooie, historische kern met gebouwen die stammen uit de 15e en 16e eeuw. Ook plaatsen als Domburg, Middelburg, Goes, Burgh Haamstede en Zierikzee behoren volgens velen tot de mooiste van Zeeland.

veere

Historische gebouwen in Veere

burgh haamstede

Kasteel Haamstede in Burgh-Haamstede

goes

Het haventje in Goes

Goeiedag Haandrikman!

Wilt u meer weten over Zeeland? Luister dan van 25 tot en met 30 juli 2022 naar Goeiedag Haandrikman! op NPO Radio 5. Bert praat in deze week onder andere met Jacqueline Leenheer van deltapark Neeltje Jans. Alle uitzendingen over Zeeland kunt u naderhand terugvinden op de webpagina van de show.

Goeiedag Haandrikman!, elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur, NPO Radio 5.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie