Britse bibliotheek, boeken

Gezocht: 25 miljoen boeken

Het is bijna niet voor te stellen, maar de openbare bibliotheken in Groot- Brittanië en Noord-Ierland missen samen 25 miljoen boeken. Er staan nu 52,3 miljoen boeken op de planken, maar dat zijn er dus 25 miljoen minder dan bij de laatste telling in 1996.

Verbaasd en ongerust

De bibliothecarissen in het Verenigd Koninkrijk zijn verbaasd en ongerust over de telling. In een open brief aan minister Philip Hammond van Financiën heeft het Chartered Institute of Library and Information Professionals geld gevraagd om het geschreven bezit te beschermen.

Bezuinigingen

In Suffolk is recent een handmatige telling gehouden. Deze kwam 10.000 boeken lager uit dan de database van de bibliotheken in dit Engelse graafschap vermeldt. Door alle bezuinigingen kunnen de meeste bibliotheken geen handmatige tellingen meer uitvoeren. Sinds 2010 zijn 8000 bibliothecarissen in Engeland en Wales ontslagen. Dat is een kwart van het totaal aantal bibliothecarissen. Het gevolg is dat honderden bibliotheken zijn gesloten.

Bibliotheek in Nederland in de lift

In Nederland is de bibliotheek na een mindere periode weer in de lift. Het is vooral de jeugd die steeds vaker boeken leent. De bibliotheken worden meer een ontmoetingsplaats. Naast het lenen van boeken zijn er ook cursussen te volgen. De bibliotheek in Nederland lijkt zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden.

(Bron: ANP)

Geef een reactie