Gemeentemuseum Den Haag

Gemeentemuseum heet voortaan Kunstmuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum in Den Haag gaat vanaf 2019 verder onder de naam Kunstmuseum Den Haag. De reden is dat de huidige naam van het museum nogal eens voor verwarring zorgt als het gaat om de verwachtingen over het museum. 

Kunstcollecties

De naam Gemeentemuseum roept bij veel bezoekers de verwachting op dat het om een lokaal museum of gemeente-archief gaat. Het tegendeel is waar, want in het museum worden nationale en internationale kunstcollecties getoond. Een van de topstukken is ongetwijfeld de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan uit de Mondriaan-collectie. Daarnaast is het gebouw waarin het museum is gehuisvest, ontworpen door Berlage, al een kunstwerk op zich.

Andere naam

“Veel mensen komen op de tentoonstellingen af en niet zozeer op het museum”, aldus directeur Benno Tempel. Tijd voor een andere naam zodat ook het internationale karakter van het museum meer wordt uitgelicht. Daarnaast wil het museum internationaal zijn positie versterken en daar hoort een naam bij die passend is en mogelijk te vertalen. De naam blijft wel Nederlands. “We zijn trots dat we een Nederlands museum zijn en in Den Haag zijn gevestigd”, aldus Tempel. Hoewel de naam Kunstmuseum in het buitenland veelvuldig voorkomt, is het in Nederland nog niet in gebruik.

De naam wordt in oktober 2019 doorgevoerd, tegelijk met de start van de tentoonstelling Monet; de Tuinen.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een antwoord