Rietvelddag

Dit is er te doen tijdens de eerste Rietvelddag

Het is op 24 juni 2018 130 jaar geleden dat in Utrecht architect en meubelmaker Gerrit Rietveld ter wereld komt. Om dit te vieren, organiseert de domstad op die datum een speciale Rietvelddag vol activiteiten. Dit is er allemaal te doen. 

Lezingen

Wie mee wil delen in de feestvreugde rondom Rietvelds 130e verjaardag, moet op 24 juni 2018 bij het centraal museum in Utrecht zijn.  Dit museum fungeert als centrale plek van de Rietvelddag en zodoende worden hier ook de meeste activiteiten georganiseerd. Zo kunt u onder meer van 12.45 tot 16.00 uur gratis, aan Rietveld gelieerde lezingen bijwonen in de tuinzaal (Nicolaasdwarsstraat 14).  Onder meer architect en hoogleraar Hans Beunderman komt aan het woord. Hij vertelt in zijn lezing ‘De stoel is het huis’ over de welbekende stoelen van Rietveld. Ook is er rond 15.30 uur een presentatie van een fotoproject rondom de huizen van Gerrit Rietveld en de personen die hier nu in wonen.

Bezoek de huizen van Rietveld

Nu we het toch over de door Rietveld ontworpen huizen hebben: daarvan staan er een aantal in Utrecht. De bekendste woning is natuurlijk het Rietveld Schröderhuis, maar aan het Robijnhof nummer 13 staat ook een huis van zijn hand. Dit monument is tijdens de Rietvelddag tussen 11 en 13 uur gratis te bezoeken. Ook de door Rietveld ontworpen woning aan de Erasmuslaan 9 is gratis te bezoeken van 14 tot 17 uur.

De Stijl fietsroute

Tijdens de Rietvelddag draait het natuurlijk allemaal om Gerrit Rietveld zelf, maar er is ook aandacht voor Piet Mondriaan. Mondriaan maakt samen met Rietveld deel uit van de bekende kunstbeweging De Stijl en groeit op in Amersfoort, wat natuurlijk niet ver van Utrecht is. Tijdens de Rietvelddag wordt de De Stijl fietsroute geopend tussen Utrecht en Amersfoort. Langs de kant van deze 19 kilometer lange tocht staan 10 op de Stijl geïnspireerde werken die gemaakt zijn door kunstenaar Boris Tellegen. Wilt u de route graag als een van de eerste fietsen? Dat kan. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Dat doet u door een mail te sturen met uw gegevens naar fiets@destijlutrechtamersfoort.nl.

De route blijft na 24 juni 2018 gewoon geopend, dus u kunt deze ook op een later tijdstip afleggen.  Hier kunt u alvast zien hoe u moet fietsen.

Over Gerrit Rietveld

Gerrit Thomas Rietveld wordt in 1888 geboren in Utrecht en leert het vak van meubelmaker na de lagere school in de werkplaat van zijn vader. Hier worden grote, massieve meubelen gemaakt, waar de jonge Rietveld een enorme hekel aan heeft. In de loop van de tijd ontwikkelt hij zijn eigen stijl en dat brengt meubelstukken voort die er ook anno 2018 nog modern uitzien. Onder meer de rood, blauwe stoel (zie plaat boven die artikel) is hier een goed voorbeeld van. Naast meubelmaker is Rietveld ook architect van zeer eigentijdse gebouwen.

(Bron: Centraal Museum, ANP, AD)

Geef een reactie