Hendrik Groen

Het geheime dagboek van Hendrik Groen best bekeken serie onder 50-plussers

Een week na de laatste uitzending van de populaire MAX-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen is het tijd om de balans op te maken. Volgens cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO) kijken er per aflevering gemiddeld 2.374.000 mensen naar de twaalfdelige serie. Het geheime dagboek van Hendrik Groen is daarmee de best bekeken Nederlandse serie sinds februari 2011. Onder 50-plussers is Het geheime dagboek van Hendrik Groen zelfs de populairste Nederlandse serie  uitgezonden (gemiddeld 1.914.000) sinds 2002.

Populairst onder 50-plussers

Onder de MAX-doelgroep is Het geheime dagboek van Hendrik Groen de populairste Nederlandse (drama)serie ooit: gemiddeld kijken 1.914.000 50-plussers naar de serie over de bewoners van een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord; genoeg voor een eerste plaats. De MAX-series Dokter Deen (2011/2012) en Moeder ik wil bij de Revue (2012/2013) staan als het gaat om kijkdichtheid onder kijkers van 50 jaar en ouder respectievelijk op plaats 2 en 3 op de lijst van best bekeken Nederlandse dramaseries ooit.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen laat op de lijst van best bekeken Nederlandse series in de afgelopen 10 jaar (6+) alleen ‘t Spaanse Schaep voor zich. De KRO-serie kan in seizoen 2010-2011 rekenen op een gemiddelde kijkdichtheid van 2.460.000. Nog altijd is Baantjer (RTL 4) de best bekeken Nederlandse serie allertijden, met een piek van gemiddeld 2.861.000 kijkers in seizoen 2003-2004.

Hoge waardering

Dat de serie, geregisseerd door Tim Oliehoek en met hoofdrollen van Kees Hulst, Olga Zuiderhoek en André van Duin, populair is blijkt ook uit het hoge waarderingscijfer. Het publiek beoordeelt de serie gemiddeld met een 8,2.

Over de serie

In een dagboek beschrijft Hendrik Groen zijn leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Hij mag dan wel oud zijn, hij is nog lang niet dood. Samen met enkele andere bewoners van het verzorgingshuis richt hij de rebellenclub Omanido op: oud maar niet dood. Want, waarom zou het leven alleen nog moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? Het scenario van Het geheime dagboek van Hendrik Groen is geschreven door Martin van Waardenberg. De regie is in handen van Tim Oliehoek. De serie is een coproductie van BlazHoffski en Omroep MAX.

Cast

O.a. Kees Hulst (Hendrik Groen), André van Duin (Evert), Olga Zuiderhoek (Eefje), Coby Timp (Grietje), Dries Smits (Edward), Rob van Meeberg (Graeme), Frits Lambrechts (meneer Hoogdalen), Ad van Kempen (Antoine), Rick Nicolet (Ria), Nhung Dam (Anja Appelboom), Anne Lamsvelt (Coby de Roos), Rosa Reuten (Directrice Stelwagen), Annemarie Prins, Nienke Sikkema (zusters Slothouwers) en Tina de Bruin (Tine). Lees meer over de karakters in de serie en neem een kijkje achter de schermen.

Bron: SKO, cijfers sinds 2002. Alle genoemde cijfers zijn inclusief 6 dagen uitgesteld kijken en zónder herhaalde uitzendingen.

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    Misschien is het niet altijd waar dat je moet stoppen met eten als het nog lekker is. Doorgaans ben ik daar wel van maar in dit geval is het toch zo dat ik graag nog een bordje had opgeschept. Hogeschool televisie? Wilden we allemaal zien hoe André het zou doen? Is er ook sprake van belangstelling bij jongeren? Ik weet het niet. Heb met enorme teugen genoten van deze inkijk in een bejaardentehuis. Daar kom ik nogal ‘ns en daarom durf ik best de stelling aan dat het ook een heel goed uitgediept item voor het inmiddels ter ziele Man Bijt Hond had kunnen zijn. Zo verschrikkelijk écht. Zo prachtig dichtbij. On-Nederlandse kwaliteit van alles en iedereen die hier heeft bijgedragen aan de tot stand koming van dit prachtige feuilleton. Dat hier ondermeer s’lands grootste komiek aan het werk was in een serieuze rol is mij nergens gebleken. Als kijker raakte ik tamelijk gesteld op zijn personage. Was het niet zo dat Ko van Dijk destijds ook zo’n gewaagde overstap maakte naar serieus theater? En de oude Kraaykamp? Hoe aan hun kwaliteiten werdt getwijfeld, ook in de nationale pers? Als publiek moeten we maar blij zijn dat het ons geboden wordt. Buitengewoon jammer dat het over is. Ben thans in afwachting van Het Geheime Dagboek van Erica Terpstra. Hoe zij als – onderhand toch wel – iets oudere mevrouw, wonend in Zundert, zich ontfermt over een vluchtelingengezin en ondertussen deelneemt aan een nationale bakwedstrijd. Die ze verliest. Door zichtbaar te maken hoe zij in die rol alle gedoe rond dit vluchtelingengezin ervaart, omgaat met het grote verlies van de bakwedstrijd zien we dan – als kijker – hoe Erica ook kan verworden van opperpositivo tot serieus, alledaags levende inwoonster van ons mooie Nederland. Wie weet weer televisie van MAXimale kwaliteit? Resumerend; Zonder op Eurlings te willen lijken, aan allen rond deze prachtige serie; Chapeau!