Duur 04:08
Gepubliceerd op 6 oktober 2017

‘De personages in Hendrik Groen zijn om van te houden’

Wie naar Het geheime dagboek van Hendrik Groen kijkt, kan volgens regisseur Tim Oliehoek niet anders dan houden van de personages. Hij vertelt hoe deze serie tot stand is gekomen.

Tegenpolen

“Ik ben ruim een jaar geleden gevraagd om dit project te doen. Ik kreeg de eerste versie van het scenario, dat geschreven is door Martin van Waardenberg. We zijn vervolgens gaan kijken wie er geschikt zouden zijn voor de hoofdrollen en zijn uitgekomen bij Kees Hulst, die de rol van Hendrik Groen vertolkt en André van Duin, die Evert speelt. Ik zocht namelijk 2 tegenpolen. Vervolgens zijn we met een hele club, onder wie ik, Kees en André het scenario gaan lezen. Naar aanleiding daarvan hadden we vele scenariovergaderingen samen met Martin van Waardenberg en de schrijver van het boek om vervolgens de definitieve scenario’s te gaan schrijven.”

Humor en drama

“Elke aflevering is een maand uit het leven van Hendrik Groen. Daarom zijn er ook 12 afleveringen. Ik ben blij dat ik samen met Martin aan dit project heb gewerkt, want hierdoor is het een uitgebalanceerd geheel geworden met zowel humor als een dosis drama. Samen met hoofdrolspeler Kees zijn we toen gaan casten. Als dit allemaal rond is volgt er een langdurig proces voordat je daadwerkelijk kunt gaan draaien: je moet bijvoorbeeld repeteren, de kostuums uitzoeken en een kleurenpalet maken. Ik wilde graag dat de acteurs bijna zouden mengen met de achtergrond, dus daar hebben we rekening mee gehouden bij het maken van dit palet. Elke dag wordt er een plattegrond gemaakt waar de camera’s komen te staan. Dit is allemaal omdat alles moet kloppen op het moment dat je gaat draaien, want je werkt onder tijdsdruk. Een draaidag begint kwart voor 8 ‘s ochtends en duurt tot 18.00 uur. In die tijd moeten er heel veel scènes gedraaid worden. In de avonden bereid je de volgende dag voor tot laat, waardoor het wel een pittige tijd was.”

Alles komt samen in de montagekamer

“Tijdens de opnames heb ik daarom niet de kans om echt te genieten van wat ik aan het maken ben, maar dat verandert in de montagekamer. Daar zie ik dat alles wat er van tevoren is bedacht samenkomt op een magische manier. Alles klopt: de kleding, de make-up en de chemie tussen de acteurs. Ook ben ik tijdens de montage echt gaan houden van de personages. Je wilt ze gewoon allemaal hebben en ik vind het bijna jammer dat er geen action figures van zijn. Er zitten verschillende scènes in de serie die me ook echt ontroeren. Bijvoorbeeld waarin Evert, het personage van André van Duin, thuiskomt nadat zijn been is afgezet in het ziekenhuis. Je ziet hem terneergeslagen in zijn rolstoel zitten. Zijn vrienden willen hem opvrolijken met een surprise party, maar Evert gaat eerder dan gedacht naar huis. In deze scène zie je hoe belangrijk vriendschap eigenlijk is, want Evert krijgt weer nieuwe hoop door deze mislukte verrassing van zijn vrienden. Op het moment dat ik dat monteer, schiet ik wel even vol.”

Wie is wie in Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Hendrik Groen – Kees Hulst

Hendrik was jarenlang het sympathieke en bevlogen hoofd van een lagere school. Hij is beschaafd, vriendelijk, heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is loyaal, minzaam en betrouwbaar. Hij is ingetogen, maar heeft een paar anarchistische trekjes. Tegen bureaucratie. Tegen gezeur, geneuzel en gebakken lucht. Hij is wel een beetje angstig en voorzichtig en wil eigenlijk graag iets minder braaf zijn. En dapperder. Soms, als het erop aankomt, stijgt hij boven zichzelf uit omwille van het goede doel.

Evert – André van Duin

Evert is weduwnaar die al 14 jaar in dezelfde aanleunwoning woont en een beetje bij het meubilair hoort. Evert is alcoholist, maar met een zeer opgewekte dronk. Hij praat niet graag over zichzelf en al helemaal niet over zijn kwalen en gebreken. Type binnenvetter. Tegelijkertijd is hij sociaal en zorgzaam en geïnteresseerd in mensen die hij aardig vindt. Dat uit hij op geheel eigen wijze: als een eeuwige brombeer. Hij heeft veel gevoel voor humor en maakt zijn grappen altijd raak en goed getimed.

Eefje – Olga Zuiderhoek

Eefje is een keurig verzorgde dame. Ze is beschaafd, maar heeft een guitige en ironische ondertoon met zelfspot. Ze is scherp, analytisch en is zo nu en dan een beetje vilein. Met veel gevoel voor kleine onderkoelde humor is ze bijna altijd in controle over zichzelf en de situatie waarin ze zich bevindt.

Grietje – Coby Timp

Grietje is een lief klein vogeltje. Een beetje schichtig, vertederend en doet geen vlieg kwaad. Het is een beetje een rommelig en warrig type, zowel in uiterlijk als in handelen. Ze is heel open en soms een beetje naïef, maar kan prachtig stralen als ze geniet. Helaas wordt Grietje steeds vergeetachtiger, hier is ze erg onzeker over. Maar ze neemt het leven zoals het komt en ziet altijd wel ergens weer een positieve kant aan.

Graeme – Rob van de Meeberg

Graeme is een echte jazzliefhebber, een intelligente man en is geïnteresseerd in van alles en nog wat. Hij is een lichtironische, nette, degelijke heer, vrij meegaand, maar kan ook op zijn strepen staan.

Edward – Dries Smits

Edward is grappig, lief, zorgzaam en heeft een spraakgebrek maar de Omanido vrienden kunnen hem prima verstaan.

Antoine & Ria – Ad van Kempen en Rick Nicolet

Antoine en Ria hebben vroeger een sterrenrestaurant gehad. Het zijn harde werkers en ze zijn zeer bescheiden. Het is één van de weinige echtparen in het tehuis. Ze zijn lief, enigszins goedgelovig, behulpzaam en experts op het gebied van eten en drinken.

Directrice Stelwagen – Rosa Reuten

Directrice Stelwagen is vilein, scherp, zakelijk, oneerlijk, machtsbelust en absoluut ongeschikt voor het leiden van een verzorgingstehuis. Tenminste, als je wilt dat de ouderen een beetje gelukkig zijn.

Anja Appelboom – Nhung Dam

Anja werkt bij het verzorgingstehuis en heeft het hart op de juiste plek. Ze is betrokken en wil graag goeddoen. Ze is zelfs bereid het risico op ontslag te nemen als ze daarmee de ouderen kan helpen.

Tine – Tina de Bruin

Tine is activiteitenbegeleidster van het verzorgingstehuis en is erg onzeker. Ze werkt zich steeds min of meer in de nesten en is snel in paniek. Ze is ongeschikt voor het werk dat ze moet doen, huilerig, overspannen en té precies, waardoor bijna alles mislukt.

Coby de Roos – Anne Lamsvel

Coby is de Dobermann van Directrice Stelwagen.

De serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen is te zien vanaf 23 oktober 2017 om 22.15 uur op NPO 1. Nieuwsgierig naar de rest van de nieuwe programmering van MAX? Bekijk hier het overzicht.

Geef een antwoord

Reacties (12)

  Liesvandijk52@gmail.com says:

  Dit ga ik echt kijken! Dankjewel Max voor weer leuke tv. Eén klein minnetje: tijdstip van uitzending is echt wel een beetje laat, 22:15u. Zet maar op primetime….. net als dat super leuke programma “HHB”.
  Mvg LvD

  Wallyman says:

  Mooi dat MAX dit heeft uitgekozen om als serie te presenteren bravo!!
  Het boek heb ik gelezen en zie er naar uit om de serie te zien.
  De personages zijn inderdaad hartverwarmend en aandoenlijk met vaak een realistische kijk op de situatie. De cast ziet er goed gekozen uit met het scenario van Martin Waardenburg verwacht ik er echt iets van.
  Toch weer mooi van MAX
  Groet….Ger Walman

  Willyk says:

  De beide boeken zijn om van te smullen en ik denk dat dit ook weer zo’n geweldige serie wordt zoals we van MAX gewend zijn!
  Vr. groet,
  WK

  Tijmen55 says:

  Heel blij dat dit word uitgezonden want de 2 boeken heb ik allebei gelezen en heb er van genoten. De 1e kreeg ik in het ziekenhuis na mijn hartoperatie en heb hem toen helemaal uitgelezen. Ik kijk er echt naar uit en neem de serie ook op. Bedankt Max.

  Reinpol says:

  Lijkt mij een bijzonder leuk programma en de tijd om 22:15 uur geen probleem, de moeite waard om op te blijven.

  Maria Anthonia says:

  Hier word ik ontzettend blij van. Allebei de boeken heb ik in een recordtempo uitgelezen en soms kon ik niet anders dan schateren.
  De Cast is veelbelovend dus ik kijk er zeker naar uit.

  Anro says:

  Ik verheug me op de serie. Heb uiteraard de 2 boeken gelezen.
  Bedankt alvast omroep Max!

  Gerwo says:

  Prachtig dat dit boek wordt verfilmd. Een stimulering voor ouderen die iets van het leven willen maken. Het kan hen motiveren om iets te gaan ondernemen want er is nog zoveel mogelijk. Heerlijk. Ik zie er naar uit. Ik heb gesmuld van de 2 boeken.

  Boris1 says:

  Dit is het zoveelste schot in de roos. Deze serie zal beslist aanslaan dus daarna ook van het tweede boek een serie maken. Prima wat Max op TV brengt en wat Jan (MAX) Slagter voor de ouderen en minder bedeelden doet.
  Ga zo door.

  jetje48 says:

  Kijk er zo naar uit. Het boek was geweldig en daarom heb ik mij opgegeven als figurant en laat ik nou toch in de serie vol in beeld komen. Een belevenis een ervaring rijker en wat heb ik genoten van Kees Hulst en alle mensen erom heen. Ga zeker genieten.

  Tonnie08 says:

  Lijkt mij erg leuk.
  Ik zet de datum gelijk in mijn agenda.
  Morgen even naar de Bieb voor het boek, ik ben benieuwd

  Vlear says:

  Vanavond gekeken.
  Heb vroeger achter de receptie gezeten in een bejaardencentrum in Hengelo.
  Heel herkenbaar. Ben benieuwd naar het vervolg.
  Lijkt mij geweldig!

Bekijk ook

Meer