koning Willem-Alexander

Fotoverslag: zo is koning Willem-Alexander Ridder in de Orde van de Kousenband geworden

Tijdens een plechtigheid in St George’s Chapel, de spirituele thuisbasis van de oudste Britse ridderorde, is koning Willem-Alexander maandag 17 juni 2019 officieel geïnstalleerd als Ridder in de Orde van de Kousenband. Tegelijk met onze koning is de Spaanse koning Felipe in de orde toegetreden.

De stoet met Koning Willem-Alexander en de Spaanse koning Felipe.

koning Willem-Alexander

Koningin Elizabeth II in een koets in Windsor.

koning Willem-Alexander

Koningin Máxima

De plechtigheid is omgeven met pracht en praal, met onder meer een plechtige processie van de ridders vanuit het kasteel naar de kapel. Een spektakel waar vele toeschouwers op af komen. De koninginnen Máxima en Letizia hebben toegekeken tijdens de ceremonie en na afloop is het illustere gezelschap per koets terug naar het kasteel gegaan.

Koningin Maxima met Camilla Parker Bowles, na afloop van de plechtigheid in St George’s Chapel.

koning Willem-Alexander

Koningin Beatrix

De laatste keer dat er een ridder in de orde is geïnstalleerd is in 2002 geweest. Het jaar dat koningin Elizabeth haar gouden regeringsjubileum heeft gevierd. De Noorse koning Harald, is dan de gegadigde. Koningin Beatrix, lid van de Orde sinds 1989, is op dat moment één van de aanwezigen bij de samenkomst van de ridders van de Kousenband.

Koning Willem-Alexander 1012e lid

De Orde van de Kousenband bestaat sinds 1338. Koning Willem-Alexander is lid nummer 1012 en hij is de 11e van de Oranjes die de onderscheiding heeft gekregen. Prins Maurits (ridder nummer 409) is in 1612 de eerste.

Lees ook: de column van Paul Rem over de kousenband voor de koning.

(Bron: ANP)

Geef een reactie