SKS-skûtsjesilen

Finale SKS-skûtsjesilen en optocht reuzenpoppen in Friesland

Na verschillende wedstrijden op de wateren in en om Friesland maken de 14 deelnemende skûtsjes zich vrijdag 17 augustus 2018 op voor de eindstrijd van het jaarlijkse Friese zeilevenement SKS-skûtsjesilen.

Finish in Sneek

De zeilschepen zijn op 4 augustus van start gegaan in Grou en eindigen vrijdag in Sneek. De door te weinig wind afgelaste wedstrijd in Eernewoude van dinsdag 7 augustus is dinsdag 14 augustus ingehaald bij Woudsend. In tegenstelling tot de meeste andere sportieve competities wint bij skûtsjesilen de schipper die het minste aantal punten heeft behaald. Schipper Sytze Brouwer van het skûtsje Heerenveen heeft een goede uitgangspositie, want hij heeft op de donderdag de eerste plaats behaald.

Platbodems

Het aantal deelnemende skûtsjes is sinds 1945 nooit veranderd. De authentieke schepen zijn snelle en wendbare platbodems. De wedstrijden trekken jaarlijks zo’n 10.000 belangstellenden.

Lees ook: MAX in het teken van skûtsjesilen en over de verschillende functies op de skûtsjes.

Reuzenpoppen Royal de Luxe in Leeuwarden

Dit weekend beleeft ook de wereldberoemde productie van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe zijn Nederlandse première in Culturele Hoofdstad van Europa Leeuwarden. Dwars door de binnenstad zijn de metershoge reuzen 3 dagen te zien met de voorstelling Grote Schaats in het IJs. Tijdens de wandelingen op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 augustus wordt het verhaal verteld over een meisje dat op zoek gaat naar haar vader, daarbij geholpen door de hond Xolo.

Friesland

Spektakelstuk

De Duiker is met 11 meter hoogte het spektakelstuk. De pop is 3 ton zwaar en er zijn 40 mensen nodig om hem 2 kilometer per uur te laten afleggen. Het Kleine Reuzenmeisje is 5,5 meter hoog en De Xolo-hond 3 meter. De poppen van het gezelschap uit Nantes, die de hele wereld rondreizen, zijn voor het eerst in Nederland. De organisatie van Culturele Hoofdstad verwacht 450.000 bezoekers voor de ‘hoge gasten’.

Friesland

Update: topdrukte

Op vrijdagmiddag is er al zo veel belangstelling voor de reuzenpoppen dat perrons en treinen overvol zijn. Vervoerder Arriva waarschuwt voor een langere reistijd. Er worden extra lange treinen ingezet en bussen rijden vaker.

Meer zomerse uitjes: Vuurwerkfestival Scheveningen en Grachtenfestival Amsterdam.

(Bron: ANP, friesland.nl, archief)

Geef een antwoord