zeilen

Sneekweek én het kampioenschap skûtsjesilen 2018 van start

Friesland is dé zeilprovincie van Nederland en elk jaar het toneel van 2 grote vaarevenement: de Sneekweek en het kampioenschap skûtsjesilen. De Sneekweek 2018  begint op 3 augustus en het kampioenschap skûtsjesilen op 4 augustus.

Zeilen en feesten in Sneek

De Sneekweek wordt in 2018 voor de 83 keer georganiseerd op het Sneekermeer. Met circa 700 deelnemers is dit het grootste zeilevenement op de Europese binnenwateren. De Sneekweek is een waar begrip in de zeilwereld, maar ook ver daarbuiten. De feesten en de kermis die rondom de zeilwedstrijden worden georganiseerd zijn minstens zo populair en trekken bezoekers uit het hele land.

Hardzeildag

Van de 6 dagen die de Sneekweek duurt, wordt er 5 dagen gezeild. De woensdag is traditiegetrouw het hoogtepunt, want dan wordt de Hardzeildag gehouden. De Hardzeildag is al vanaf 1815 traditie in Sneek en ontstaat als een groep inwoners van Sneek naar Joure vaart. Deze tocht maken zij om de bekende Sneeker Jacob Sjoukes Visser te verwelkomen, maar achteraf zijn zij zo te spreken over de route Sneek-Joure, dat zij besluiten elke jaar een zeilrace te organiseren op de eerste woensdag ná de eerste zaterdag van augustus. Zodra de Sneekweek ontstaat in 1934, wordt de Hardzeildag hier een onderdeel van.

Eerste keer

Hoewel de Hardzeildag al meer dan 200 jaar oud is, beleeft het in 2017 een primeur. In dat jaar wordt op de woensdag van de Hardzeildag ook het kampioenschap skûtsjesilen gehouden op de wateren bij Sneek. In 2018 is dit weer het geval.

Zeilen op een vrachtschip

Over het kampioenschappen skûtsjesilen gesproken. Ook deze wedstrijd kent een lange geschiedenis en heet officieel SKS skûtsjesilen. SKS staat voor Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, wat Centrale Commissie Skûtsjesilen betekent. Een skûtsje is een typisch ondiep Fries vrachtschip dat aan het begin van de vorige eeuw wordt gebruikt om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. In periodes dat schippers het niet zo druk hebben, varen zij wedstrijden met hun schepen. Het skûtsjesilen is geboren.

Skûtsjes in actie.

Skûtsjes in actie.

Serieuze wedstrijd

Het skûtsjesilen is lange tijd iets wat men voor de lol doet, maar in 1945 wordt de SKS opgericht en de eerste kampioenschappen skûtsjesilen georganiseerd. Inmiddels is het, net als de Sneekweek, een drukbezocht vaarevenement. In 2018 duurt het SKS Skûtsjesilen van 4 t/m 17 augustus 2018.

Skûtsje Journaal bij MAX

MAX volgt het SKS Skûtsjesilen 2018 via het Skûtsje Journaal, dat gepresenteerd wordt door Carrie ten Napel. Het eerste journaal is op 4 augustus 2018 om 19.00 uur te zien op NPO 1.

Zij laten de skûtsje varen

Alvast in de stemming komen? Wij hebben leerzame filmpjes waarin wij de verschillende functies die vervuld moeten worden om een skûtsje te laten varen.

In functie op het skûtsje: de liereman

In functie op het skûtsje: de grootschoot

In functie op het skûtsje: de mastenmaker

In functie op het skûtsje: techniek en training

In functie op het skûtsje: de roefmeester

Alle bovenstaande reportages zijn gemaakt door Omrop Fryslân.

(Bron: Omrop Fryslân, archief, organisatie Sneekweek, SKS)

Geef een antwoord