Zomerse uitjes: Vuurwerkfestival Scheveningen en Grachtenfestival Amsterdam

De zomer is nog lang niet voorbij en dus zijn er allerlei zomerse uitjes te beleven in het land. Liefhebbers van vuurwerk en klassieke muziek zitten de komende tijd goed in Scheveningen en Amsterdam, met het Internationaal Vuurwerkfestival en het grachtenfestival.

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen

Het jaarlijkse vuurwerkevenement in Scheveningen is het grootste in zijn soort van Europa. Dit jaar is de 39e editie. 8 landen gaan de strijd met elkaar aan en Japan bijt vrijdagavond 10 augustus 2018 om 21.45 uur het spits af. Later op de avond gevolgd door Oostenrijk. Verder dingen Engeland, Duitsland, Spanje, België, China en natuurlijk Nederland mee naar de titel ‘Meest Spectaculaire Vuurwerk 2018’. De vuurwerkshows zijn verdeeld over deze vrijdag en zaterdag en volgende week vrijdag (17 augustus) en zaterdag (18 augustus).

Honderdduizenden vuurwerkliefhebbers

Het vuurwerk wordt afgestoken op een ponton, enkele honderden meters vanaf de kustlijn. De jury zit op het terras van het Kurhaus en het publiek kijkt toe vanaf het strand en de boulevard. De vorige editie van het vuurwerkfestival in 2017 heeft 330.000 bezoekers getrokken. Ook dit jaar verwacht Scheveningen weer honderdduizenden liefhebbers van vuurwerk in de badplaats. De organisatie adviseert dan ook om met het openbaar vervoer te komen.

Grachtenfestival Amsterdam

Het Grachtenfestival in Amsterdam is dit jaar van vrijdag 10 tot en met zondag 19 augustus 2018. In 2017 bezocht door zo’n 56.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Met heel Amsterdam als decor draait de 21e editie om het thema Dichter bij de muziek. De muziek komt dit keer meer naar de mensen toe dan ooit tevoren, zegt de organisatie. Zo zijn er gratis buurtconcerten en spelen jonge (inter)nationale muzikanten door de hele stad heen op terrassen, daken en in huizen.

Prinsengrachtconcert

Zaterdag 18 augustus is het dan tijd voor het Prinsengrachtconcert, dat dit jaar de 37ste editie beleeft. Het grootste gratis klassieke openluchtconcert van Nederland trekt elk jaar duizenden mensen in bootjes en op de kade aan de voet van de Westertoren. Celliste Ella van Poucke verzorgt het voorprogramma. Zij heeft in 2017 de Grachtenfestivalprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge musicus die aan het begin van een veelbelovende internationale carrière staat. Pianisten Lucas en Arthur Jussen schitteren met sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich in het hoofdprogramma.

(Bron: ANP)

Geef een reactie