uitjes

Zomerse uitjes: Vuurwerkfestival Scheveningen en Grachtenfestival Amsterdam

De zomer is nog lang niet voorbij en dus zijn er allerlei zomerse uitjes te beleven in het land. Liefhebbers van vuurwerk en klassieke muziek zitten de komende tijd goed in Scheveningen en Amsterdam, met het Internationaal Vuurwerkfestival en het grachtenfestival.

Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen

Het jaarlijkse vuurwerkevenement in Scheveningen is het grootste in zijn soort van Europa. Dit jaar is de 39e editie, waarbij 8 landen de strijd met elkaar aan gaan. Oorspronkelijk zouden 2 landen per avond hun vuurwerkshow presenteren. Vanwege de weersomstandigheden is het vuurwerk van vrijdag 10 augustus echter afgelast. De volgorde van de landenpresentaties is daarom gewijzigd. Op vrijdag 17 augustus zijn nu Nederland, België en Duitsland te zien vanaf 21.45 uur. Zaterdagavond treden China, Japan en Spanje aan. De jury let er op dat het vuurwerk voor minimaal 80 procent uit representatieve onderwerpen uit het betreffende land bestaat, dat elk landenteam hetzelfde budget gebruikt en dat er per vuurwerk maximaal 2000 eenheden worden afgeschoten. De shows mogen niet langer duren dan 10 tot 13 minuten. De winnaar van de titel ‘Meest Spectaculaire Vuurwerk 2018’ wordt zaterdagavond rond 23.30 uur bekendgemaakt.

Honderdduizenden vuurwerkliefhebbers

Het vuurwerk wordt afgestoken op een ponton, enkele honderden meters vanaf de kustlijn. De jury zit op het terras van het Kurhaus en het publiek kijkt toe vanaf het strand en de boulevard. De vorige editie van het vuurwerkfestival in 2017 heeft 330.000 bezoekers getrokken. Ook dit jaar verwacht Scheveningen weer honderdduizenden liefhebbers van vuurwerk in de badplaats. De organisatie adviseert dan ook om met het openbaar vervoer te komen.

Grachtenfestival Amsterdam

Het Grachtenfestival in Amsterdam is dit jaar van vrijdag 10 tot en met zondag 19 augustus 2018. In 2017 bezocht door zo’n 56.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Met heel Amsterdam als decor draait de 21e editie om het thema Dichter bij de muziek. De muziek komt dit keer meer naar de mensen toe dan ooit tevoren, zegt de organisatie. Zo zijn er gratis buurtconcerten en spelen jonge (inter)nationale muzikanten door de hele stad heen op terrassen, daken en in huizen.

Prinsengrachtconcert

Zaterdag 18 augustus is het dan tijd voor het Prinsengrachtconcert, dat dit jaar de 37ste editie beleeft. Het grootste gratis klassieke openluchtconcert van Nederland trekt elk jaar duizenden mensen in bootjes en op de kade aan de voet van de Westertoren. Celliste Ella van Poucke verzorgt het voorprogramma. Zij heeft in 2017 de Grachtenfestivalprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge musicus die aan het begin van een veelbelovende internationale carrière staat. Pianisten Lucas en Arthur Jussen schitteren met sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich in het hoofdprogramma.

(Bron: ANP)

Geef een reactie