Fabriek Oskar Schindler benoemd tot nationaal monument

De voormalige fabriek van verzetsstrijder Oskar Schindler in het huidige Tsjechië is officieel benoemd tot nationaal monument. De Oskar Schindler Stichting wil er een holocaustmonument van maken.

Arbeidskrachten voor oorlogsproductie

Ondernemer Oskar Schindler (1908-1974) zette tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 1000 Joden aan het werk in zijn emaillefabriek in Brnenec en hield hen zo uit handen van de Duitsers. Hij beweerde dat hij arbeidskrachten nodig had voor de oorlogsproductie en redde hen daarmee van een wisse dood. In eerste instantie was de fabriek in het Poolse Krakau gevestigd. Toen de Russen tegen het einde van de oorlog steeds dichterbij kwamen evacueerde Schindler de Joodse werknemers naar Brnenec.

Oorlogsmisdadiger

De Tsjechische Shoah-stichting heeft het vervallen gebouw in Brnenec opgekocht en wil het openstellen voor bezoekers. De stichting wil de fabriek, de wachttorens en het ziekenhuisje in oorspronkelijke staat terugbrengen. Voorzitter Jaraslav Novak heeft daar geld voor nodig, maar daar blijkt niet zo makkelijk aan te komen. Veel Tsjechen zien Schindler niet als oorlogsheld, maar als oorlogsmisdadiger. Hij was lid van Hitler’s Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en werkte ook enige tijd als spion. Volgens de Tsjechische politica Jitka Gruntova, die een kritisch boek schreef over Schindler, wilde hij niet per se de Joden, maar vooral zichzelf redden. Ook vragen sommige Tsjechen zich af waarom je geld zou steken in een museum over het leed van de Joden, terwijl de eigen geschiedenis ook om aandacht vraagt.

Schindler’s List

Volgens Carlos Reijnen, specialist oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, daarover tegen Trouw: “Tsjechië eigent zich de geschiedenis van Schindler niet toe, zoals Polen dat wel doet. Daar hebben ze hem helemaal omarmd, ook om commerciële redenen natuurlijk. In Tsjechië zijn ze daar te principieel voor: het verhaal van een Sudeten-Duitser die Joden redde, interesseert ze gewoon niet genoeg.” Maar met de benoeming tot nationaal monument is in elk geval een eerste stap gezet tot het behoud van de fabriek, die wereldberoemd werd door Steven Spielbergs film Schindler’s List, die 7 Oscars in de wacht sleepte.

(Bron: ANP, AD, Trouw)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    De joden blijven maar monumenten maken, over elk detail van de holocaust. Als er maar even, iets plaatsgevonden heeft, wat de maken heeft met de joodse genocide, komt er een monument. … Vraag is: wordt de eerdere emaille fabriek (van vóór de verhuizing) in Polen ook een monument? Anders wordt er onrecht gedaan aan Krakau. … En wanneer worden monumenten opgericht in Palestina, voor confisqeren van Palesteins grondgebied en de vernietiging van het Palestijnse volk?