Eva Weyl en Mieke van der Weij in podcast Dor Hout

Eva Weyl (86) vertelt door corona aan nóg meer scholieren over haar tijd in Kamp Westerbork

Ondanks haar hoge leeftijd geeft Eva Weyl nog altijd les over haar tijd in Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de huidige maatregelen doet ze dat zelfs meer dan ooit. Voor corona bezoekt Weyl zo’n 50 scholen per jaar. Dat doet ze alleen in Duitsland: “Omdat ze daar veel meer doen aan herinneren” vertelt Weyl in de MAX/ NPO Radio 1-podcast Dor Hout. Nu het reizen wegvalt en de lessen digitaal zijn, onderwijst ze ook Nederlandse scholieren. Een druk bestaan voor Weyl: “ik zit gewoon vol!”

Fit blijven

Om dit vol te kunnen houden treft Weyl de nodige maatregelen. Ze werkt zelfs met een personal trainer, om fit te blijven. Over de Dor Hout-discussie zegt Weyl; “Ik voel me absoluut geen Dor Hout. Daar werk ik ook hard voor. In overdrachtelijke zin is de term uit te leggen en begrijp ik het, als ik er maar niet toe hoef te behoren”.

Alléén geluk

In de 3e aflevering van de podcast Dor Hout vertelt Eva Weyl onder meer over haar tijd in Kamp Westerbork: “mijn overlevingsverhaal is een verhaal van geluk. Alléén geluk”, zegt ze tegen Mieke van der Weij. Ook reageert ze voor het eerst uitgebreid op Angela Merkel, die zich persoonlijk tot Eva Weyl richtte tijdens een toespraak 5 mei 2021 en vertelt Weyl waarom ze haar Duitse nationaliteit terugvroeg.

De MAX-podcast Dor Hout met Eva Weyl is te beluisteren op site van NPO Radio 1, MAX Vandaag, NPO Luister, Spotify en alle bekende streamingdiensten.

Geef een reactie