Mieke in gesprek met Lotte

Dor Hout #6: Mieke van der Weij in gesprek met Lotte Mertens

In de 6-delige podcastserie Dor Hout spreekt  presentator Mieke van der Weij mensen die, om verschillende redenen, tot “de risicogroep” behoren. Samen blikken ze terug op hun coronajaar, maar kijken ze ook vooruit. 

Aflevering 6: Lotte Mertens

Maandenlang zat de 34-jarige nierpatiënt Lotte Mertens in haar kleine appartement in thuisisolatie, uit angst om besmet te raken met het coronavirus. Ze woont alleen, zag helemaal niemand en ging zelfs niet naar buiten om boodschappen te doen. “Dat was echt een verdrietige tijd. Een mens heeft mensen nodig.” Inmiddels is Lotte volledig gevaccineerd. Op de vraag of ze zich daardoor veilig voelt, antwoordt Lotte: “Ik voel een soort basisveiligheid, maar de vraag is of het helemaal beschermt (..) dat wordt nu onderzocht”.

“Van mijn niertransplantatiegroep heeft bijna iedereen die corona kreeg een ernstig verloop gehad. En ongeveer 20 procent is overleden”.

In 2017 werd Lotte plotseling getroffen door een hersenvliesontsteking. Ze raakte in coma en werd wakker met blijvende nierschade. Ruim 2 jaar geleden vond ze een donor via een oproep op sociale media. Sinds dat moment slikt Lotte immunosuppressiva. Dat is een medicijn dat het afweersysteem beïnvloedt, zodat de donornier niet wordt afgestoten door het lichaam.

 

 

Nieuwe afleveringen zijn elke week op MAX Vandaag/podcast, op de site van NPO Radio 1,  de NPO Radio 1 app en via de bekende streamingsdiensten, zoals Spotify,  te beluisteren. Op laatstgenoemde kunt u zich ook abonneren op deze podcast.

Geef een reactie