Recorded live on stage, Elvis Presley

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal van Recorded Live on Stage in Memphis

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: Recorded Live on Stage in Memphis.

Lokaal Podium

In 1954, het 1e jaar dat Elvis professioneel zanger is, treedt de 19-jarige regelmatig in zijn woonplaats op. De meeste optredens, van de dan nog blonde King, vinden plaats in de club Eagle’s Nest. Van het totale aantal, 29, treedt hij daar maar liefst 16 keer op.

Het jaar daarna is er nog maar ruimte voor 7 optredens in Memphis. En als hij in 1956 landelijk doorbreekt en zijn dienstplicht voor de deur staat, is Elvis nog maar 3 keer op een lokaal podium te bewonderen.

Kleedkamer gekibbel

Als Elvis, na vele jaren in Hollywood films te hebben gemaakt, in 1969 terugkeert als live artiest, is het niet vanzelfsprekend dat hij ook weer in Memphis op het podium zal staan. Sterker nog, The King laat maar liefst ruim 13 jaar op zich wachten.

Als George Klein, inmiddels een bekend disc jockey die ook deel uitmaakt van Elvis’ inner circle, na een Las Vegas concert samen met manager Colonel Parker in de kleedkamer zit, vraagt hij waarom Elvis sinds zijn terugkeer op het podium niet meer in Memphis heeft opgetreden. Parker geeft als reden dat een artiest nooit in zijn eigen woonplaats moet optreden, want als die niet uitverkoopt weet de hele stad dat.

Klein weet niet wat hij hoort! Hij vertelt aan Parker, dat artiesten die minder populair zijn dan Elvis zelfs uitverkopen in Memphis. Als Parker zijn sigaar van de ene mondhoek naar de andere laat rollen, maakt hij de opmerking “als jij de stoeltjes opkoopt die wij niet verkopen, hebben we een deal”. Klein realiseert zich direct dat hij daarvoor het geld helemaal niet heeft. Vervolgens vraagt Parker hoeveel optredens Klein heeft georganiseerd. Klein moet bekennen dat het er maar een aantal zijn, en zeker niet voor een artiest met een status die in de buurt van Elvis komt. “En jij gaat mij vertellen hoe ik de business voor mijn jongen moet regelen” aldus een geïrriteerde Parker. Als Elvis zelf de kleedkamer binnen komt lopen, stopt de discussie tussen 2 kibbelende mannen abrupt.

Uitverkocht

Als Klein vanuit Las Vegas naar Memphis terugkeert, krijgt hij een telefoontje van de manager van het Mid-South Coliseum. Als Klein vraagt waarom hij hem belt, hoort hij vanaf de andere kant van de lijn “ik wil je bedanken voor je goede idee”. Welk idee, vraagt Klein zich af. De manager geeft aan dat Parker hem heeft gebeld en zijn stadion voor 4 shows heeft geboekt. Als het stil blijft voegt hij eraan toe “Hey Klein, ben je er nog?”. Klein is stomverbaasd en kan het bijna niet geloven. Als het eindelijk tot hem doordringt, vraagt hij wanneer de kaartverkoop begint. “Hoe bedoel je begint, ze waren alle 4 binnen 8 uur uitverkocht!”.

Uiteindelijk wordt er nog een extra, 5e concert aan de reeks toegevoegd, die ook tot de laatste stoel uitverkoopt. De middag- en avondconcerten vinden plaats in 1974, op 16, 17 en 20 maart. Op de laatste datum neemt platenmaatschappij RCA het concert op. Het album verschijnt na 3 maanden onder de titel Elvis Recorded Live on Stage in Memphis. De succesvolle verkoop ervan levert The King opnieuw een gouden plaat award op.

Recorded Live on Stage in Memphis

Luister naar het programma Lunch Lekker met Daniel Dekker van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.

Nog een paar feiten:

  • In 2024 is het 50 jaar geleden dat het Memphis concert is opgenomen en uitgebracht.
  • Voor de 5 Memphis concerten zijn meer dan 60.000 tickets verkocht, het heeft in totaal 586.000 dollar opgeleverd (exclusief de verkoop van Elvis Presley merchandise).
  • Op de voorkant van de albumhoes is zijn huis Graceland te zien. Voor de achterkant is een foto van het iconische toegangshek, the music gates, gebruikt.
  • Voor de live-versie van How Great Thou Art, die Elvis tijdens het concert zingt, ontvang thij zijn 3e Grammy Award.
  • Van het concert is een bijzondere Let Me Be There promotiesingle verschenen. Op beide kanten hetzelfde nummer (mono en stereo). De single is commercieel nooit uitgebracht.
  • Elvis heeft ook in 1975 en 1976 in Memphis opgetreden. In augustus 1977 zou hij opnieuw in zijn woonplaats optreden, hij overleed echter 12 dagen voordat dat zou plaatsvinden.

(Foto’s: boven – De 3 originele Amerikaanse albums van Elvis Recorded Live on Stage in Memphis. Een standaardversie, een dj-versie en een quadrafonische versie. Linksonder: Promotie single Let Me Be There, en 4 verschillende cd edities. Rechtsonder: 2 LP versie van Elvis Recorded Live on Stage in Memphis, uitgebracht in 2013. © Charley Moolhuizen)

Geef een reactie