Burning Love van Elvis Presley

Elvis’ Encyclopedie: het verhaal van Burning Love

In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter: Burning Love. 

Viva Las Vegas

De maanden voorafgaand aan de opname van Burning Love zijn voor Elvis een emotionele rollercoaster. Op 12 januari 1972 vliegt hij vanuit Memphis naar Los Angeles, om daar te repeteren voor zijn komende concert reeks in het Las Vegas Hilton. Daarvoor is 3 dagen lang RCA Studio C voor The King vrijgehouden. Tijdens die dagen oefent hij vooral met zijn ritmesectie (drummer, bassist en ritmegitarist).

Na de dagen in Los Angeles vertrekt hij met zijn entourage en muzikanten naar Las Vegas. Tijdens de repetities die in het Hilton plaatsvinden, is het hele team van achtergrondzangers, band en orkest compleet. Elvis probeert met hen ook een aantal nieuwe nummers uit, waaronder The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore. Helaas komt de hit van de Walker Brothers niet op de definitieve setlist tijdens de reeks van 57 uitverkochte concerten, die Elvis in slechts 29 dagen geeft.

Op de dag van het laatste concert in Las Vegas arriveert Elvis’ vrouw Priscilla. Zij vertelt dat ze een relatie heeft met karate leraar, kampioen Mike Stone. De mededeling komt bij The King hard aan. Een officiële scheiding ligt in het verschiet.

Gescheiden wegen

Na Las Vegas vertrekken zowel Elvis als Priscilla richting Los Angeles. Priscilla verblijft in hun huis aan Monavale Street in Beverly Hills, terwijl Elvis het nieuwe huis aan Hillcrest Road betrekt. De komende periode zal The King verschillende dagen in de studio zijn. Na een slopende reeks concerten en de mededeling van zijn vrouw, is Elvis in niet opperbeste stemming. In de opnamestudio is hij alleen geïnteresseerd in droevige ballads, die op dat moment zijn sombere stemming weerspiegelen. Tijdens de eerste opname dag, gaat Elvis dan ook helemaal op in het hartverscheurende nummer Separate Ways.

Nieuwe hitsingle: Burning Love

Zijn producer Felton Jarvis vindt dat het weer tijd is dat Elvis met een hitsingle komt. The King had z’n enorme carrière, door middel van comeback-tv-special in 1968, nieuw leven ingeblazen waardoor hij in de twee jaar daarna hits bleef scoren. Maar inmiddels is het 1972, en de verkoop van zijn singles heeft een dalende lijn ingezet. Jarvis heeft voorafgaand aan de opnamen zijn team de opdracht gegeven om potentieel uptempo hit-materiaal te zoeken. Uiteindelijk belanden ze bij het nummer Burning Love van Nashville-songwritter Dennis Linde.

Een brandend verlangen

Als Elvis op de tweede dag met de opname van Burning Love begint, komt de sessie aanvankelijk traag op gang. Hij mist zijn gebruikelijke passie, die hij normaal gesproken bij uptempo nummers heeft. Om Burning Love recht te doen, moet het toch echt met enige branie gezongen worden. Gelukkig heeft zijn vaste begeleidingsband genoeg energie om ook de zanger in de juiste stemming te krijgen. Als Elvis tijdens de 6 takes, die de opname van Burning Love in beslag neemt, begint te improviseren weten ze dat het goed zit. Producer Jarvis is tevreden, want hij heeft zojuist een hit geboren zien worden.

Burning Love wordt een internationale hit, met Top 10-posities in verschillende landen. In de Amerikaanse Cashbox Top 40 bereikt het met 1.000.000 verkochte singles de 1e positie, en in de Billboard Hot 100 de 2e. Het nummer, dat hij met zoveel tegenstrijdige emoties moest opnemen, wordt Elvis’ grootste hit in de jaren 70.

Verschillende covers Burning LoveNog een paar feiten:

  • Burning Love zou oorspronkelijk worden uitgebracht op het album Standing Room Only, het album werd echter geannuleerd. Later verscheen het nummer alsnog op een budget album.
  • 5 maanden na de opname, op 1 augustus 1972, werd de single-versie uitgebracht.
  • Het nummer bereikte in de Amerikaanse Billboard hitlijst net niet de hoogste positie, de 1e plek bleef bezet door de hit My Ding-a-Ling van Chuck Berry.
  • Elvis zong Burning Love in 2 spraakmakende producties: de concertfilm Elvis on Tour en een jaar later ook in het Aloha from Hawaii-concert.
  • Songwritter Dennis Linde schreef na Burning Love nog 2 nummers voor Elvis: I Got a Feelin’ in My Body en For The Heart.

Luister naar het programma Lunch Lekker met Daniel Dekker van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5.

(Foto: Boven – Het originele Amerikaanse album Burning Love. Een 78-toeren single speciaal gemaakt voor jukeboxen, compleet met titelstrip. Onder: Een promotie single Burning Love, een bijzondere grijs label en een standaard oranje label versie. © Charley Moolhuizen.)

Geef een reactie