Een (virtueel) kijkje in Koninklijk Paleis Noordeinde

Koninklijk Paleis Noordeinde en het Koninklijk Staldepartement in Den Haag zijn in de zomer van 2016 een aantal dagen te bezichtigen voor publiek. Een kijkje nemen kan vanaf nu ook al virtueel, via internet.

Wapperende vlag

Sinds 1984 wordt Paleis Noordeinde gebruikt als werkpaleis. Eerst door koningin Beatrix en tegenwoordig door koning Willem-Alexander. Elke woensdag ontvangt de Koning er nieuwe ambassadeurs. Het is altijd te zien of hij aanwezig is, dan wappert de vlag.

Bezichtigen

Normaal is het werkpaleis niet te bezichtigen, maar deze zomer openen de deuren vanaf 23 juli op 4 achtereenvolgende zaterdagen. Het staldepartement zal 16 middagen te bezichtigen zijn: op 26 juli voor het eerst en de 4 weken erna 4 dagen per week. Vanaf eind juni zijn de toegangsbewijzen te koop. Wie niet tot juli kan wachten, kan nu al virtueel via Google Street View een kijkje nemen. Via de internetpagina zijn er zelfs nog meer ruimtes te zien dan die straks te bezichtigen zijn.

Speciale gebeurtenissen

Het paleis wordt naast werkpaleis ook gebruikt voor ontvangsten, bijvoorbeeld als de Koning een sportploeg eert en op Prinsjesdag vertrekt de koninklijke stoet hiervandaan naar de Ridderzaal. Maar ook bij speciale gebeurtenissen van de koninklijke familie wordt het paleis gebruikt. Verschillende leden van het Koninklijk Huis trouwden vanuit Paleis Noordeinde. De felicitatieregisters na de geboorten van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane lagen er. En het paleis is gebruikt om overledenen op te baren. Zoals bij het overlijden van prinses Juliana en prins Bernhard. De rouwstoet reed toen vanaf het paleis naar de grafkelder van de familie Oranje-Nasau in de Nieuwe Kerk in Delft.

Geef een reactie