Hollandse Zaken

Dokken voor het klimaat: nieuwe reeks Hollandse Zaken van start bij MAX

De zeespiegel stijgt sneller dan gedacht en niets doen is geen optie meer, zo is de boodschap. Of loopt Nederland daarmee te hard van stapel? Cees Grimbergen gaat in de eerste aflevering van Hollandse Zaken in gesprek met inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht-Noord, met mensen voor wie geen klimaatregel ver genoeg gaat en met klimaattwijfelaars. 

Offers voor het klimaat

Voelden we ons tot voor kort al heel milieubewust als we ons afval scheidden en over zonnepanelen nadachten, anno nu is er meer nodig. Heel Nederland moet in 2050 van het aardgas af, zo is in Den Haag afgesproken. We moeten ons huis driedubbel isoleren, een dure warmtepomp aanschaffen, geen vlees meer eten en zeker niet meer vliegen. Maar wie is daar echt toe bereid, ook als het financiële offers vergt? Zijn we bereid echt te dokken voor het klimaat? En heeft het zin zolang het bedrijfsleven de grote vervuiler blijft en in buitenlanden de CO2-uitstoot gewoon doorgaat?

In de uitzending

In Hollandse Zaken staat de zin en onzin in het klimaatdebat centraal. Cees Grimbergen ontvangt inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht-Noord die hoge kosten vrezen nu hun huizen over 12 jaar aardgasvrij moeten zijn. En ook Nederlanders voor wie geen klimaatmaatregel ver genoeg gaat. Daarnaast zijn de twijfelaars die vooralsnog lekker goedkoop naar Kreta blijven vliegen te gast.

Hollandse Zaken, vanaf donderdag 5 juli, wekelijks om 21.10 uur, live bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Het zal weer een hoop oproer veroorzaken

    Hanneman says:

    Was het maar enkel een Hollandse Zaak. Er is altijd hoop op te brengen voor een sociale, humane, fatsoenlijke regering die van en voor milieuproblemen milieuoplossingen maakt. Stel je voor, terugkerende gewassen en heroplevende diersoorten. Schone lucht. Rust. Een prachtige, veilige samenleving……… Alléé, genoeg gedroomd! Hollandse Zaken over het milieu. Cees Grimbergen van Zwarte Zwanen naar Besmeurde. Gezien? Die prachtige, gracieuze dieren in dat verschrikkelijke leed? Mijn verwachting is dat een mogelijke uitwerking van deze uitzendingen ten gunste van ons aller milieu net zo indrukwekkend zal zijn als die van over de pensioencriminaliteit. De politiek van dit moment veinst begaan te zijn met vergroening maar is dat natuurlijk niet. Vermenselijking is ook nergens aan de orde. Zelfs als de superlinksen hun programma’s zouden gaan uitvoeren, omzetten in beleid en wetgeving, is er bitter weinig hoop op een schone planeet. Superlinks maakt helemaal NIKS uit. Dat doen de megabedrijven. Dié maken de dienst uit. Elke dienst! Waarom lees ik op teletekst dat er vierhonderdvijftig kalveren zijn verbrand, dieren in paniek met ernstige brandwonden rondrenden, meteen aan het CDA? Dáár zitten de jongens en meisjes die voorstander zijn van megastallen en uitbreiding van de bioindustrie. Het waren niet de mogelijk verkeerd uitgevoerde laswerkzaamheden. Het was het enorme aantal dieren. Rentmeesterschap? Ammehoela! Waarom denk ik bij Shell, DSM, AKZO en bij voorbeeld AHOLD direkt aan de VVD? Omdat ze zo met elkaar bevriend zijn. Omdat hun gezamelijke belangen strijdig zijn met die van een schoon milieu. Dat ze voor het oog van de camera zeggen te willen behouden maar wie nu nog niet in de gaten heeft dat ze enkel hun eigen milieu dienen…? Op een weer andere teletekstpagina lees ik dat Chemours, chemicus te Dordrecht, brandschoon is maar toch de omwonenden is geadviseerd géén groente of fruit uit eigen tuin te consumeren. We zitten in de wereld als bevolking mooi met het probleem van de hebzuchtigen. In Nederland momenteel aangemoedigd door de VVD. Die loopt keurig in de pas met het bedrijfsleven danwel erachteraan, want dat levert het meeste op. Zouden zij zich proberen te laten gelden in de strijd voor een schone wereld dan bereiken ze net zoveel als de PVDD in de strijd tegen de bioindustrie. Want echt veranderen lukt enkel als er mondiaal aan wordt meegewerkt door alles en iedereen. Ergens de komende tijd wordt in Brussel gestemd over wereldvrede. Ik wens meneer Grimbergen succes en hoop dat er mooi kijkglas van komt.

    Wim Hoebe says:

    Wat doe ik zelf aan het klimaat? Al reeds in 1970 besloot ik al om vrijgezel te blijven omdat ik mij zorgen maakte over de overbevolking van de aarde. Sinds 2010 ben ik niet meer met het vliegtuig op vakantie gegaan. Ook dit jaar ben ik net thuisgekomen van een busreis. Waarschijnlijk de minst vervuilende vorm van transport. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vlees eet. Daarentegen houd ik de thermostaat ook tijdens de winter altijd op 15 graden Celsius. Wanneer ik van het aardgas af moet, voorzie ik grote problemen. Ik woon in een huurappartement. Hoe doe ik dat met zonnepanelen of een warmtepomp? Omdat ik vrijgezel ben, en vanwege mijn gezichtsvermogen rijd ik ook geen auto. Om van mijn huis in Hoevelaken naar mijn werk in Amersfoort te reizen gebruik ik de trein, omdat deze op groene stroom rijdt. Het is maar de vraag of ik deze omschakeling nog meemaak. Ik ben inmiddels 65.