Dit is er te zien bij Omroep MAX in de zomer van 2021

Omroep MAX is er in de vakantiemaanden van  2021 met veel nieuwe en vertrouwde programma’s op televisie en radio. Ook deze (sport)zomer laat MAX weer zien dé zomeromroep te zijn. Kijkers en luisteraars worden vermaakt met een brede programmering, hét alternatief naast alle sportuitzendingen. Ook online en in MAX Magazine is er genoeg te bleven. 

MAX vakantieman: elke maandag, 20.30 uur, NPO 1

Na anderhalf jaar corona hopen veel mensen deze zomer weer op vakantie naar het buitenland te kunnen. En ook vakantie in eigen land is populairder dan ooit. In MAX vakantieman wordt besproken wat er wél kan en hoe je op een verantwoorde manier van de zomervakantie kunt genieten. Wat is er veranderd in de reissector? Hoe bereid je je voor op een vakantie waarin coronamaatregelen een rol spelen? En welke nieuwe trends en initiatieven zijn er ontstaan?

In het programma staan wekelijks problemen van reizigers centraal, waarbij ze voor een oplossing de hulp van MAX vakantieman inroepen. Naast oplossingen voor consumentenproblemen biedt MAX vakantieman diverse tips en gevarieerde rubrieken die aansluiten bij de zomer van 2021. Zo worden in de rubriek Beste Vakantieman vragen van kijkers behandeld, die door een deskundige beantwoord worden. De Mystery Guest inspecteert accommodaties en Piet Paulusma brengt wekelijks het weerbericht. In Koen op de Camping brengt Koen Bugter de veelzijdigheid van Nederland als campingland in kaart. Elke maandag is er een nieuwe aflevering online

Nederland op Film: vanaf 9 juli 2021, 19.55 uur, NPO 2

Een unieke documentaireserie over Nederland, gemaakt met duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het gehele land. Nederland op Film is een serie die niet alleen gaat over Nederland en hoe dat veranderde: de serie is ook gemaakt dóór Nederland. Makers en mensen die voorkomen op de films komen aan het woord. Elke aflevering heeft een nieuw thema. Bij elkaar vormt de serie een bijzonder geschiedkundig document over het ‘gewone’ leven van onszelf, onze ouders en grootouders. Presentatie: Wim Daniëls.

Hollandse Zaken: vanaf 10 juli 2021, 20.35 uur, NPO 2

Het journalistieke programma Hollandse Zaken is terug en krijgt deze zomer een nieuw jasje. Na 130 afleveringen live in de studio gaat het programma de deur uit. Grote maatschappelijke kwesties krijgen van af nu een gezicht door reportages door het hele land over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld families die tevergeefs aandacht vragen voor een dierbare, die ernstig verward en gevaarlijk is. En: wat is de prijs van een mensenleven nu er onbetaalbare medicijnen voor zeldzame ziektes op de markt komen?

Alleen op een Eiland: vanaf 13 juli, 22.10 uur, NPO 2

Schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn verblijft voor Alleen op een Eiland 6 weken op een Waddeneiland. Slechts omringd door mantelmeeuwen, een enkele kiekendief, zand en heel veel wind, overpeinst hij zijn 80-jarige bestaan. Terwijl Dorrestijn geniet van de natuur, vreest hij voor het alleen zijn. En als het hem echt te veel wordt, nodigt hij een gast uit. Iemand die hij wel weer eens wil spreken of een vakgenoot die hij altijd al had willen ontmoeten. Oude vrienden en potentiële vrienden bezoeken zijn vogelhutje op het duin. Aan de serie is een podcast gekoppeld.

MAX Skutsje Journaal: vanaf 24 juli, 17.30 uur, NPO 1 (m.u.v. zondagen)

In 2020 moest het SKS kampioenschap noodgedwongen een jaartje overslaan, als gevolg van de coronamaatregelen. En dat in een bijzonder jaar. De SKS, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen; de organisator van het SKS Skûtsjesilen, bestond namelijk 75 jaar. Dat zou groots gevierd worden… Dit jaar kan het kampioenschap gelukkig weer doorgaan en dat betekent dat het team van MAX, onder leiding van Carrie ten Napel, opnieuw afreist naar het prachtige Friesland. Carrie gaat langs op de locaties waar de wedstrijden plaatsvinden en presenteert daar live, vanaf de wal, dagelijks het MAX Skûtsje Journaal. In het 12-delige programma onder andere wedstrijdverslagen (in samenwerking met Omrop Fryslân), reportages en voor-/nabeschouwingen. En de uitzendingen worden steevast afgesloten met het weerbericht van Piet Paulusma.

Mi Vida – 25 juli, 20.20 uur, NPO 3

Op zondag 25 juli zendt MAX de film Mi Vida uit om 20.20 uur op NPO 3. Een film, met in de hoofdrol Loes Luca, over het realiseren van dromen, levensverwachtingen, de toekomst en vriendschappen. Mi Vida is bekroond met o.a. nationaal een Gouden Film Award en internationaal met een Golden Remi Award Best Foreign Film.

We zijn er Bijna!: vanaf 10 augustus, 20.30 uur, NPO 1

In We zijn er Bijna! volgen we reislustige 50-plussers die onder deskundige begeleiding nieuwe gebieden verkennen en onbezorgd genieten. Onderweg worden verhalen uitgewisseld en wordt lief en leed met elkaar gedeeld. Dit jaar volgt Martine van Os een groep van 36 kampeerders, die met eigen caravan of camper kriskras door Nederland trekt. De reizigers ontdekken gedurende een tocht van dertig dagen al het moois in eigen land. Martine doet verslag van het wel en wee van de groep en natuurlijk gaat zij mee op de groepsexcursies.

Denkend aan Holland: vanaf 23 augustus, 21.40 uur, NPO 1

André van Duin en Janny van der Heijden ontdekken ons mooie Nederland vanaf het water in Denkend aan Holland. Elke aflevering trekken ze eropuit met hun boot. Natuurlijk meren André en Janny zo nu en dan ook aan, om de prachtige plekken te bezoeken waar het water hen brengt. Janny kan André veel vertellen over zowel de culturele als culinaire geschiedenis van bepaalde plekken. Dat allemaal in het gezelschap van scheepshond Nhaan, de teckel van Janny. En in de webserie Aandenken aan Holland gaat Janny van der Heijden terug naar de vaarroutes uit de vier afleveringen van Denkend aan Holland. Op de routes gaat ze op zoek naar culinaire souvenirs uit de omgeving. De eerste aflevering start om 21.40 uur op NPO 1, de daarop volgende afleveringen zijn vanaf 21.30 uur te zien. Online gaat de serie verder in Aandenken aan Holland. Zie het onderdeel online.

Bloemencorso St. Jansklooster, 26 augustus 17.10 uur, NPO 2

MAX zendt een registratie uit van het Bloemencorso St. Jansklooster: een kleurrijk en geurig evenement!

Dit is er online te doen:

Webserie: Het EK van Carrie & Evert

Vader en dochter Ten Napel besteden, onder de noemer Het EK van Carrie & Evert, vrijwel dagelijks online en op radio aandacht aan het Europees Kampioenschap voetbal. Evert is begenadigd sportverslaggever en -commentator, Carrie is sportjournalist, groot voetbalfan én MAX-presentator. Samen bespreken ze, geheel in stijl, de verwachtingen: wat zijn belangrijke wedstrijden en wat zijn de voorspellingen? Compilaties van de gesprekken verschijnen op social media en MAX Vandaag.

Webserie Koen op de Camping

In Koen op de Camping brengt Koen Bugter de veelzijdigheid van Nederland als campingland in kaart. Elke maandag is er een nieuwe aflevering. Ondanks dat we langzaam weer richting het oude normaal gaan, verkiest bijna de helft (40 procent) van Nederland ook deze zomer een vakantie in eigen land boven een tripje naar het buitenland. Maar waar is het écht leuk kamperen? Zijn er pareltjes die de strijd aan kunnen met de campings in Italië, Frankrijk en Duitsland? Met zijn bolderkar en een opgooitent gaat Koen deze zomer op onderzoek uit. Hoe ziet de Nederlandse campingcultuur eruit? Van de campinggasten wil Koen weten waarom zij de Nederlandse camping verkiezen boven die in het buitenland. Wat is de charme van (een vakantie in) Nederland? Hoe vullen de kampeerders hun vakantiedagen? Elke maandag een nieuwe aflevering.

Aandenken aan Holland

In de webserie Aandenken aan Holland gaat Janny van der Heijden terug naar de vaarroutes uit de 4 afleveringen van Denkend aan Holland. Op de routes gaat ze op zoek naar culinaire souvenirs uit de omgeving. Vanaf 23 augustus elke week een nieuwe aflevering.

Dit is er op radio te beleven:

Ook op radio valt er bij MAX van alles te beleven deze zomer! Op NPO Radio 1 is Nachtzuster te horen, Nieuwsweekend en De Perstribune. Op NPO Radio 4 Voor de dag en Maatwerk en op NPO Radio 5 kan de luisteraar genieten van Goeiedag Haandrikman!, Lunch Lekker met Daniel Dekker, De MAX!, TinekeShow, Ron wacht op de nacht en Wekker-Wakker-Weekend! Er zijn zomerse specials en natuurlijk geniet de luisteraar van fijne muziek. Op vrijdag 13 en vrijdag 20 augustus komt Goeiedag Haandrikman! live vanaf 2 campings. Bert wordt daar bijgestaan door weerman Piet Paulusma.  Bert gaat langs broeierige tentjes waar campinggasten liggen te slapen en maakt ze wakker om mee te doen met zijn ochtendgymnastiek, een radiospelletje te spelen of gewoon lekker wakker te worden met een lekker kopje koffie en fijne Radio 5-muziek. In Lunch Lekker met Daniel Dekker ontvangt Daniel in augustus wekelijks een zomergast; een artiest die vertelt over hoe hij of zij de zomer viert. Ook viert hij de zomer samen mét de luisteraars, die zomerse tips kunnen delen in de uitzending.

MAX biedt meerdere podcasts aan, zie ook Podcast – MAX Vandaag, een greep hieruit:

De Smaak van Vroeger

In de podcastserie De Smaak van Vroeger gaat Janny van der Heijden op zoek naar eet-herinneringen. Wat kwam er vroeger dagelijks op tafel en waar werd naar uitgekeken? Welke geur brengt mooie of juist minder leuke herinneringen naar boven? Hoe zag een feestmaaltijd er uit en werd er ook getrakteerd? Was er armoede of welvaart? Janny gaat kriskras door Nederland om herinneringen op te halen bij mensen die daar smakelijk over kunnen vertellen en verrast hen met het favoriete lekkers uit hun jeugd.

 Dor Hout

In de podcast Dor Hout spreekt presentator Mieke van der Weij mensen die, om verschillende redenen, tot “de risicogroep” behoren. Samen blikken ze terug op hun coronajaar, maar kijken ze ook vooruit. Gasten zijn onder anderen: rechter Frank Wieland, die op zijn zeventigste met pensioen moest, corona kreeg, maar nu teruggeroepen is om de achterstand in de rechtspraak weg te werken. Verder spreekt Mieke de 28-jarige zangeres Mira Thompson, de 86-jarige Eva Weyl, die aan scholieren vertelt over haar tijd in Kamp Westerbork en Dichter des Vaderlands Lieke Marsman.

De TinekePodcast

In De TinekePodcast geeft Tineke de Nooij een kijkje in haar leven. De podcast zit vol verhalen, anekdotes en herinneringen. Tineke vertelt over alles wat haar bezighoudt, zoals actuele zaken maar ook doodgewone huis-, tuin- en keukendingen. Ook neemt Tineke de luisteraar mee terug in de tijd. Naar onder andere haar ouderlijk huis, waar alles 80 jaar geleden begon. Natuurlijk neemt Tineke haar luisteraars ook mee naar haar tijd bij Veronica. Geen onderwerp wordt geschuwd en gezellig én vrolijk wordt het zeker!

Alleen op een eiland

In de 6-delige podcast van Alleen op een eiland doet schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn verslag van zijn gemoedstoestand tijdens de opnames van het gelijknamige televisieprogramma. Hij voert hier open en ongenuanceerde gesprekken over met eindredacteur Annette Bakker. Van stress op de dag voor vertrek en de ontberingen op het Waddeneiland tot de vogels en gasten die hem een bezoek brengen. Ook haalt hij anekdotes op én draagt hij voor uit het werk van Wolkers en Bomans.

Geef een reactie