sociale media

Digitips over phishing en oplichting via WhatsApp, internet en sociale media

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Deze maand gaan we in op phishing en oplichting via WhatsApp, internet en sociale media.

Alles wat u moet weten over phishing

Phishing komt van het Engelse fishing, ook wel ‘hengelen’. Dat is namelijk wat de criminelen doen: hengelen naar gegevens. Ze sturen een bericht namens een bank, de overheid of een webwinkel. De ontvanger moet zogenaamd snel betalen of andere actie ondernemen. Het slachtoffer klikt nietsvermoedend door, vult een aantal gegevens in en… beet! De criminelen krijgen wat ze hebben willen: inloggegevens en persoonlijke informatie. We vertellen hoe u het herkent, voorkomt en bestrijdt.

Oplichting via WhatsApp

De populariteit van WhatsApp heeft een schaduwkant: ook oplichters vinden hun weg naar de app. Want oplichters hebben baat bij veelgebruikte plekken. Dat maakt de kans op succes groter. Fraude via WhatsApp is momenteel zelfs de vaakst voorkomende fraudevorm. Leer oplichters herkennen en lees welke maatregelen fraude tegen kunnen gaan.

Opgelicht op internet? Schaam u niet, praat erover

Iedereen kan slachtoffer worden van online fraude. Het verschilt bij elke truc wat er moet gebeuren als u erin bent getrapt. Maar bijna altijd geldt: bel de bank, verzamel bewijs en doe aangifte bij de politie. In deze Digitip gaan we daar uitgebreid op in.

Een oplichter op sociale media herkennen

Ook oplichters zitten op sociale media als WhatsApp, Facebook en Instagram. In deze Digitip leggen we uit wat ze daar uitspoken en hoe u hun valse trucs herkent.

Volgende maand vindt u weer nieuwe tips op MAX Vandaag. In de tussentijd ook nog meer lezen over waar u op moet letten wanneer u een powerbank koopt, hoe u een grafiek maakt in Excel en hoe een organigram in Word? Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben!

Geef een reactie

Reacties (2)

    Marika says:

    Goed verhaal, maar er is een foutje ingeslopen ‘ geinstaleerd’ dat ‘geïnstalleerd’ moet zijn.

      MAX Vandaag says:

      Beste Marika, bedankt voor uw reactie. Waar ziet u dat precies? Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag