slaapstand

Digitip: Wat is beter, de slaapstand of de pc uitzetten?

Wie zijn computer even niet gebruikt, kan hem op verschillende manieren tot rust laten komen. Wat is beter, de slaapstand, sluimerstand of het apparaat uitzetten?

Het antwoord op die vraag is moeilijk eenduidig te geven. Het hangt af van uw computergedrag en uw wensen. U kunt op de meeste computers kiezen uit zeker 3 opties:

1. De slaapstand
In de slaapstand worden alle taken van de computer gepauzeerd. De computer slaapt als het ware, tot hij weer wakker wordt gemaakt door bijvoorbeeld een druk op het toetsenbord of een muisklik. De computer is dan weer helemaal klaar voor gebruik. Er wordt in de slaapstand energie verbruikt, al is dat minder dan als de computer aan staat.

2. De sluimerstand
De sluimerstand is een energiebesparende stand die vooral wordt gebruikt op laptops. Bij deze stand worden de programma’s en bestanden op de harde schijf opgeslagen en wordt de computer uitgeschakeld. Het is de zuinigste stand op helemaal uitzetten na. In Windows 10 wordt de sluimerstand niet automatisch getoond in het Startmenu. Deze stand is daar wel aan toe te voegen.

  • Klik in de Taakbalk op het vergrootglas.
  • Typ ‘Configuratiescherm’.
  • Klik in de lijst met resultaten op Configuratiescherm.
  • Klik op het kopje Hardware en geluiden.
  • Klik onder het kopje ‘Energiebeheer’ op Gedrag van de aan/uit-knoppen wijzigen.
  • Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.
  • Onder in het venster staan nu opties die u kunt aanvinken. Ze komen dan in het Startmenu te staan als u op Aan/uit klikt. Vink bijvoorbeeld Sluimerstand aan.
  • Klik op Wijzigingen opslaan.

De aangevinkte opties worden nu actief in het Startmenu.

3. Computer uitzetten
Tot slot kunt u de computer helemaal uitzetten. Hij gebruikt dan geen stroom. Een geheel uitgeschakelde computer moet eerst helemaal opstarten voordat u hem weer kunt gebruiken. Dat kost tijd. Het kan vervelend zijn om te moeten wachten tot u aan de slag kunt. Het is echter niet schadelijk om de pc uit en aan te zetten.

Advies

In het algemeen is het advies om de computer helemaal uit te schakelen als u er langere tijd geen gebruik van maakt. Gebruikt u hem gedurende de dag een aantal keer, zet hem dan tussendoor in de slaapstand of de sluimerstand. Gebruikt u de computer langer dan een dag niet, zet hem dan uit.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie