laptop

Laptop dichtklappen of uitzetten: wat is het beste?

Een belangrijk verschil tussen een laptop en een vaste computer? Dat u een laptop dicht kunt klappen als u (bijvoorbeeld) klaar bent met uw werkdag. Maar is een laptop dichtklappen wel zo verstandig of kunt u hem beter helemaal uitschakelen?

Laptop dichtklappen het meest praktisch

Als u puur naar het praktische aspect kijkt, is uw laptop dichtklappen natuurlijk het handigst. Uw laptop staat in de slaapstand en gaat direct weer aan zodra u hem weer openklapt. Alle programma’s staan nog open en u kunt verder waar u gebleven was. Als u uw laptop uitschakelt en daarna weer aan moet zetten, kost dat heel wat meer tijd.

Een dichtgeklapte laptop blijft energie verbruiken

Tijdens een lunchpauze van ongeveer een half uur kunt u de laptop best dichtklappen, zeker als u niet in de buurt van uw laptop eet. Maar besef wel dat bijvoorbeeld de batterij en de interne ventilator aan blijven staan. Na het dichtklappen gebruikt u uw laptop eventjes niet, maar deze blijft wel energie verbruiken. Als u dit vaker doet, gaat dat ten koste van uw batterij en moet u de laptop uiteindelijk steeds vaker opladen.

Laptop dichtklappen bij de lunch, laptop uit bij het avondeten

En volledig uitschakelen in plaats van uw laptop dichtklappen, aan het einde van uw werkdag bijvoorbeeld? Als u de laptop uit heeft gezet, verbruikt hij logischerwijs geen energie. Dan kost het wel wat meer tijd als u hem een volgende keer aanzet. Maar dat hoeft wellicht geen probleem te zijn als u de laptop ’s middags of ’s avonds uitschakelt en ’s ochtends pas weer aanzet. Bovendien: hoe langer uw laptop actief blijft, hoe groter de druk op het geheugen. Dat kan ervoor zorgen dat het systeem na verloop van tijd trager gaat werken. Ook dit kunt u voorkomen door de laptop van tijd tot tijd uit en aan te zetten.

Slaapstand of sluimerstand

Helemaal uitzetten is dus energiezuiniger. De apparatuur kan dan ‘uitrusten’, om bij een volgende sessie beter te presteren. Bovendien kan de laptop dan de broodnodige updates doorvoeren. Maar aan de andere kant: als u de laptop dichtklapt, zijn er nog diverse opties. U kunt bijvoorbeeld de energiezuinige sluimerstand verkiezen boven de slaapstand. Hoe u dit precies instelt – bijvoorbeeld via uw configuratiescherm – hangt af van welk Windows- of Apple-systeem uw laptop heeft.

Laptop dichtklappen én meteen afsluiten

En wat als u de 2 hoofdopties wilt combineren? Uw laptop dichtklappen en hierdoor helemaal afsluiten, dat kunt u ook zelfstandig instellen. Via de algemene of geavanceerde instellingen – opnieuw afhankelijk van het besturingssysteem – kunt u regelen wat uw laptop bij inactiviteit moet doen. Gaat de laptop automatisch in de slaapstand als u hem 10 minuten niet gebruikt? Of sluit hij helemaal af bij 30 minuten inactiviteit? Wat gebeurt er als u hem dichtklapt? En maakt het nog een verschil of hij aan de oplader ligt? Dat kunt u allemaal zelf instellen.

(Bron: Margriet, Rendement Online, Newsmonkey, Coolblue, IT Daily, Microsoft Support, Apple Support, Tweakers. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord