iPad

Digitip: wat heeft u aan een oude iPad?

Oud is relatief voor een apparaat dat krap 9 jaar bestaat. Maar toch, wat doet u met iPad die veroudert? Apple ondersteunt zijn iPads lang. Zo draait het nieuwste besturingssysteem, iOS 12, op de iPad Air en iPad Mini 2. Beide apparaten zijn eind 2013 gelanceerd. Maar wat te doen als een apparaat niet meer mee kan met de nieuwste iOS-versie? Dat overkomt de al genoemde iPad Air, iPad Mini 2 en de iPad Mini 3. Wanneer Apple in september iOS 13 lanceert, blijven deze apparaten steken op versie 12. Wat kunt u er dan nog mee?

Gewoon blijven gebruiken

Een iPad die niet meer de nieuwste iOS-versie krijgt, is nog gewoon te gebruiken. Er zijn nauwelijks veiligheidsrisico’s. Dus zolang u prettig werkt met het apparaat: gewoon blijven gebruiken. Wordt er in een eerdere iOS-versie een groot veiligheidsrisico ontdekt, dan repareert Apple dit in een speciale update. Natuurlijk gaan wel allerlei vernieuwingen aan uw neus voorbij. En ook de apps blijven steken op de laatste versie die geschikt is voor uw iOS-versie.

Inruilen bij Apple

Apple kent een goed inruilprogramma. In Nederland heet dit ‘Apple GiveBack’. Door op de speciale website een paar gegevens in te vullen ziet u de geschatte inruilwaarde van uw apparaat. Ook de oudere iPads worden teruggenomen. Ook als het apparaat niet meer (goed) functioneert kunt u Apple GiveBack gebruiken. Het wordt dan gratis ingenomen om te worden gerecycled.

Te koop aanbieden

Bevalt het inruilprogramma van Apple niet, dan kunt u de iPad verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Of te koop aanbieden bij diverse zaakjes die tablets opkopen, oplappen en als refurbished (tweedehandsje) verkopen. Het principe is altijd: vul de gegevens in van de iPad, in welke staat hij is en of u de originele oplader en andere eventuele accessoires nog heeft. U ziet vervolgens tegen welke prijs men het toestel wil overnemen.

Andere mogelijkheden

Voldoet de iPad niet meer voor dagelijks gebruik en wilt u hem niet inruilen of verkopen, dan zijn er nog een paar mogelijkheden om thuis te gebruiken. Maak het apparaat indien nodig leeg en probeer het volgende:

 • Digitaal fotolijstje
  Plaats de iPad in een standaard/hoesje. Open de foto-app. Tik op Albums. Selecteer eventueel een album met uw favoriete foto’s of kies voor ‘Alle foto’s’. Tik rechtsboven op Diavertoning. Tik eventueel op de eerste foto en daarna op Opties. Zet ‘Herhaal’ aan (schuifje naar rechts) en stel de snelheid in (schildpad staat voor langzaam; haas voor snel). Tik tweemaal op de foto. U heeft nu een doorlopende diashow!
 • E-reader
  Met behulp van iTunes kunt u uw e-boeken overzetten naar de iPad en het apparaat blijven gebruiken als e-reader.
 • Muziekspeler
  Een collectie muziekbestanden in bezit? Zet ze met behulp van iTunes op het apparaat en speel ze af. Of gebruik de Spotify-app. Koop er een setje luidsprekers bij en u haalt een prima jukebox in huis.
 • Wekker
  Verander de iPad in een hippe wekkerradio met behulp van de app Nightstand.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een antwoord