toetsenbord

Digitip: toetsenbord aansluiten op tablet

Typt het toetsenbord op het tabletscherm niet prettig? Sluit dan een externe versie aan.

Extern toetsenbord tablet

Voor sommige mensen werkt het touchscreen toetsenbord van een tablet prima. Maar er zijn ook mensen die liever een echt toetsenbord gebruiken, zoals we dat kennen van de computer. Het is tenslotte toch even wennen, dat met een vinger op het scherm tikken. En het typt bovendien vaak trager. Voor iedereen die liever op een fysiek toetsenbord typt is er een oplossing: het externe tablettoetsenbord. Sluit zo’n bord aan op de tablet en typ zoals u dat gewend bent.

Aandachtspunten

Enkele belangrijke punten om op te letten bij het kopen van een extern toetsenbord zijn:

  • Of het een vaste of losse moet zijn.
  • Welk besturingssysteem de tablet heeft: iOS (iPads) of Android.
  • Welk type tablet u precies hebt.
  • Of het toetsenbord QWERTY is.
  • Wat u eraan wilt uitgeven.

Type toetsenbord

Er bestaan vaste externe toetsenborden en losse. Binnen de vaste toetsenborden zijn er 2 opties: één dat magnetisch aan de tablet vastklikt en een zogeheten cover (Engels, spreek uit ‘kovver’) of case (ook Engels, spreek uit ‘kees’). Dit is een hoes die om de tablet heen gaat, met een toetsenbord eraan vast. Een voordeel van een vast toetsenbord is dat het ook beschermt tegen bijvoorbeeld valschade of krassen. Ook blijft de tablet met een cover vaak overeind staan. Dat is handig bij het typen of video’s kijken. Op de foto bij dit artikel ziet u een tablet met een toetsenbordhoes.

Een los toetsenbord is, zoals de omschrijving doet vermoeden, los van de tablet. Deze kan dus op een afstandje van het apparaat liggen en toch werken. Doordat deze toetsenborden op bluetooth werken, hoeven ze niet via kabels te worden verbonden met de tablet. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan vaste toetsenborden en nemen minder ruimte in. Wel is het voor de sloddervossen onder ons iets makkelijker om losse exemplaren kwijt te raken.

Besturingssysteem

Draait de tablet op iOS (alleen iPads), Android of een heel ander systeem? Dat is belangrijk om te weten. Sommige toetsenborden kunnen namelijk alleen op een iPad worden aangesloten, terwijl andere juist alleen op een Samsung Galaxy Tab werken. Er zijn ook veel externe toetsenborden die voor allebei de systemen geschikt zijn. Houd hier dus rekening mee in de zoektocht.

Type apparaat

Controleer welk type tablet u heeft. Zeker als u een cover zoekt, die om een tablet heen gaat, is dit belangrijk. Is het bijvoorbeeld een iPad Pro of een iPad Air? Een Lenovo Tab P11 of een Lenovo Tab M10 Plus? Hoewel tablets op plaatjes op de websites allemaal op elkaar lijken, zitten er vaak verschillen in de grootte of dikte van het scherm. Controleer daarom of er een merknaam en type in de omschrijving van het toetsenbord staat.

QWERTY

In Nederland gebruiken we toetsenborden met een QWERTY-indeling. Kijk maar eens naar de eerste 6 letters, van linksboven gezien. Hier staat van links naar rechts de Q, W, E, R, T en Y. In sommige landen hebben ze de letters omgegooid. Hier begint het toetsenbord bijvoorbeeld met A, Z, E, R, T, Y. AZERTY dus. Als u QWERTY gewend bent, let er dan op dat het externe toetsenbord dit ook is. Dat typt wel zo prettig.

De prijs

Er zijn heel wat aanbieders van externe tablettoetsenborden. Daarom verschillen de prijzen ook enorm. Er zijn toetsenborden van enkele tientallen euro’s, maar ook van meer dan honderd euro. In een winkel kunt u soms toetsenborden uitproberen, om te ontdekken wat prettig typt. Koopt u het toetsenbord online, dan geldt dezelfde regel als bij alle online aankopen: zoek naar een betrouwbare verkoper. De fabrikant van de tablet (zoals Apple of Samsung) verkoopt vaak ook toetsenborden voor erbij. Die zijn wel wat duurder dan sommige exemplaren die bij andere verkopers te vinden zijn.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie