coronamelder

Digitip: hoe werkt de CoronaMelder?

De app CoronaMelder moet helpen in de strijd tegen het coronavirus. Ontvang bijvoorbeeld een melding als u in de buurt bent geweest van iemand met corona.

Waarom de CoronaMelder?

Al maanden proberen we gezamenlijk de verspreiding van corona onder controle te krijgen. De app CoronaMelder moet daarbij helpen. De CoronaMelder is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. En moet ervoor zorgen dat mensen die nog geen klachten hebben, gewaarschuwd worden voor een mogelijke besmetting. Bedenk wel, niet alle coronabesmettingen staan geregistreerd in de app. Deelname aan de app is namelijk vrijwillig. Maar hoe meer mensen meewerken, hoe beter de app werkt.

De corona-app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat gebeurt in samenwerking met het RIVM en de GGD. Vanaf 10 oktober 2020 is de app landelijk beschikbaar en kan iedereen in Nederland hem dus gebruiken.

Hoe werkt de CoronaMelder?

De CoronaMelder houdt via bluetooth bij of de gebruiker dicht bij andere app-gebruikers was. De sterkte van het bluetooth-signaal geeft aan hoe dicht de gebruikers bij elkaar waren. Als iemand minstens 15 minuten in de buurt was bij een app-gebruiker die het coronavirus blijkt te hebben, ontvangt hij of zij een bericht. In dit bericht staat wanneer het contact was.

Privacy corona-app

In het bericht dat de CoronaMelder stuurt aan mensen die mogelijk besmet zijn, worden geen gegevens over de identiteit van de besmette persoon gegeven. De app maakt namelijk géén gebruik van locatie, telefoonnummers of andere contactgegevens. Het is dus niet bekend wie, waar of wanneer het precies was. Alleen hoeveel dagen geleden het contact plaatsvond.

Melding ontvangen van CoronaMelder

Een melding ontvangen? Dit betekent natuurlijk niet dat u daadwerkelijk besmet bent met het coronavirus. Maar er is wel een verhoogde kans. Blijf daarom 10 dagen na de datum van het contact met de besmette persoon, thuis. Zo voorkomt u dat u anderen besmet. Heeft u klachten gerelateerd aan corona? Neem dan telefonisch of online contact op met de GGD om u te laten testen. Mensen die ernstige klachten hebben of in een risicogroep vallen, bellen het beste de huisarts.

Als de test positief is kunt u ervoor kiezen om dit op te laten nemen in de app. Hierdoor worden andere gebruikers met wie u in contact bent geweest gewaarschuwd. Een GGD-medewerker zal tijdens het doorbellen van de uitslag vragen of u hiervoor kiest.

CoronaMelder downloaden

Wilt u de CoronaMelder gebruiken? Download de app dan gratis uit de officiële appwinkels. De app werkt alleen op iPhones met iOS 13.5 of nieuwer en Android-telefoons met versie 6 of nieuwer.

CoronaMelder gebruiken

Activeer de corona-app op de volgende manier:

  • Open de app CoronaMelder.
  • Een uitleg van de app volgt. Tik 5 maal op Volgende.
  • Lees de privacyverklaring en tik op Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga hiermee akkoord.
  • Tik op Volgende.
  • Tik op Aanzetten om meldingen in te schakelen.
  • De app wil berichten sturen. Tik op Sta toe om hiermee akkoord te gaan.
  • Tik op Schakel in om de app goed te laten werken.
  • Het is mogelijk om anderen te wijzen op de app. Wij kiezen er in deze uitleg niet voor en tikken op Ga door.

De app is actief. U kunt de app gewoon sluiten. Op de achtergrond blijft hij werken. Door de manier waarop de app werkt kost dit weinig energie, dus de app trekt niet snel de batterij van de telefoon leeg.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie