radio

Digitip: de toekomst van radio. Welke uitzendtechniek heeft de toekomst?

De oude trouwe radio is er inmiddels in een analoge en een digitale versie. Welke uitzendtechniek heeft de toekomst?

Wat is analoge radio?

Analoge radio is de traditionele vorm, die we al tientallen jaren kennen. Op een transistor- of een autoradio stemt de luisteraar af op een AM- of FM-signaal in de ether (lucht). Op die manier luistert u bijvoorbeeld naar NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio, Sky Radio of een regionale zender. Bij analoge radio via de ether hoor je vaak wat ruis.

In enkele regio’s in Nederland is er ook nog analoge radio via de kabel beschikbaar. Klanten van Kabelnoord en Caiway kunnen nog op deze wijze naar de radio luisteren. Zij hebben dan een tuner of receiver met een analoge antenne-aansluiting voor een zogenaamde coaxkabel nodig. Ziggo is onlangs gestopt met de doorgifte van analoge kabelradio.

FM-radio

Deze traditionele radiovorm is ook een uitstervend ras, want veel zenders gaan er in de toekomst waarschijnlijk mee stoppen. De NPO blijft nog tot tenminste 2030 uitzendingen via FM aanbieden, omdat diverse veelgebruikte apparaten als autoradio’s, traditionele receivers, wekkers en transistorradio’s van het signaal afhankelijk zijn.

Ook de meeste commerciële stations gaan nog even door met FM. Bekende landelijke zenders als Qmusic, Sky Radio, Radio 538 en Radio Veronica hebben nog een licentie tot 2025. Het is de vraag of zij de duurbetaalde FM-licenties na 2025 weer verlengen. De verwachting is dat ook zij op termijn helemaal overschakelen op digitale uitzendtechnieken. Bekende zenders als Radio 5, KINK en Arrow Classic Rock kunnen luisteraars al niet meer analoog ontvangen.

Wat is digitale radio?

Digitale radio heeft een betere geluidskwaliteit, is vrij van ruis en is dan ook de radio van de toekomst. Verder biedt het ook een grotere capaciteit. Hierdoor kunnen er veel meer regionale, landelijke en internationale radiostations op uitzenden. Er bestaan van digitale radio grofweg 3 vormen: DAB+ via de ether, via de tv-aanbieder of via internet.

DAB+

DAB+ is de digitale tegenhanger van FM-radio, want hij is ook te ontvangen via de ether. Hij heeft vergeleken met FM meer bandbreedte en biedt dus meer zenders in een betere geluidskwaliteit. Recente autoradio’s, draagbare radio’s en sommige receivers ondersteunen deze uitzendtechniek. Ontvang zo in de auto of op de camping gratis tientallen radiozenders.

Met name buiten heeft DAB+ een goede ontvangst. Wie binnen wil luisteren, plaatst de antenne het beste in de buurt van een raam. In tegenstelling tot FM stemmen luisteraars niet af op een specifieke frequentie. Meestal verschijnt er op het display van de DAB+-radio een uitgebreide kanalenlijst. Kies hierop de gewenste zender.

Digitale radio via tv-aanbieder

Elke aanbieder van televisie, zoals Ziggo, KPN en Online.nl, levert ook tientallen radiozenders. Om digitale radio via het tv-toestel te luisteren, stemt u met de afstandsbediening af op het juiste kanaal. Bij Ziggo en KPN beginnen de radiozenders bij kanaalnummer 801. Open eventueel de elektronische programmagids om het juiste kanaal van een specifiek radiostation te vinden. Op de meeste afstandsbedieningen drukt u op de Guide- of EPG-knop. Is de televisie of het tv-kastje op hifiapparatuur aangesloten, bijvoorbeeld een receiver, versterker of soundbar? Luister dan via de speakers naar radio.

Internetradio

Via internet liggen er talloze digitale radiozenders voor het oprapen. Surf met een pc, laptop, tablet of smartphone maar eens naar www.nederland.fm. Klik vervolgens een radiostation aan. Verder ondersteunen veel moderne receivers, versterkers, soundbars en draadloze luidsprekers wifi. Luister hiermee eveneens naar internetradio. Voor het afstemmen op het online radiostation bestaan er verschillende manieren. Sommige audioapparaten hebben een geïntegreerd display. Vraag hiermee een lijst van internetradiostations uit een bepaald land op. Kies vervolgens de gewenste zender.

Een andere mogelijkheid is om internetradio vanaf een smartphone op hifiapparatuur af te spelen. Ook dat gebeurt draadloos, via wifi of bluetooth. Deze manier van afspelen noemt men streamen. De gratis app TuneIN Radio is een goed startpunt om een Nederlands of buitenlands kanaal te vinden. Deze app biedt toegang tot duizenden radiozenders.

Noodradio’s

De noodradio’s vormen een aparte categorie. Ze hebben een eigen accu, waardoor ze overal inzetbaar zijn. Voor het opladen van de accu bevatten sommige modellen een eigen zonnecel of zelfs een handslinger met dynamo. Een noodradio is nuttig voor het geval internet, televisie of mobiele telefonie niet beschikbaar zouden zijn. Via de noodkanalen op onder meer FM of AM ontvangt iemand alsnog informatie als belangrijk nieuws, veiligheidsupdates of weersvoorspellingen. Noodradio’s hebben vaak extra functies. Denk bijvoorbeeld aan een geïntegreerde zaklamp of oplaadfunctie voor smartphones.

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie

Reactie

    JaapRtm1 says:

    Internet radio, streamen via Bluetooth, naar de stereo gaat aardig. Het beste wel de app downloaden, via gewoon een snelkoppeling, werkt niet zo betrouwbaar, valt soms ineens weg, beter via de app. van het betreffende station. En bij streamen is het voordeel: u regelt het volume gewoon met de smartfoon!
    De dab+ radio werkt zeer slecht. Ben ik mee gestopt. Dan moet je echt een goede antenne erbij kopen, en in het raamkozijn zetten, is niet fraai, en door de felle zon snel versleten. Werkt waardeloos.