Radio luisteren en meezingen

Radio luisteren en meezingen doen we het liefst in de auto

Luidkeels uw favoriete nummer meezingen, vals of in de maat? We doen dat het liefst in de auto. En dat meezingen doen we dan bij voorkeur met de muziek op de radio. Dat blijkt uit onderzoek door AutoScout24 samen met Multiscope.

Liefst radio

Onderweg heeft het merendeel van de Nederlanders het liefst de radio aan. Maar liefst 65 procent van de ondervraagden zegt een muziekzender op te hebben. Wisselen van zender doen we niet vaak, maar als er een nummer op is dat niet in onze smaak valt, wordt er nog wel eens van zender gewisseld. Naast muziek hebben we de radio ook graag aan om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en file-informatie. Vooral mannen en 55-plussers luisteren bij voorkeur naar nieuwszenders. We luisteren ook graag naar eigen afspeellijsten in de auto.

Meezingen

Behalve naar muziek luisteren zingen we ook graag met onze favoriete nummers mee. Niet zo prettig dan ongegeneerd meezingen. Vooral vrouwen, 60 procent, geven aan dit graag te doen. In de beslotenheid van de auto maakt het namelijk niet uit of het vals of in de maat is. Mannen zingen minder vaak mee.

DAB+

Veel van de radiostations zijn gemakkelijk in de auto te beluisteren via FM. Tot september 2015 is de radio ook via de middengolf te beluisteren. Maar de middengolf heeft plaats gemaakt voor DAB+. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt. DAB+ heeft een nog betere geluidskwaliteit dan FM. Sommige zenders, bijvoorbeeld NPO Radio 5, zijn alleen te beluisteren via DAB. Maar ook NPO Radio 1, 2, 3 en 4, BNR, Sky Radio en vele anderen zij via DAB te beluisteren.

DAB+ radio in de auto

Maar nog niet elke auto beschikt over DAB. Alleen de nieuwere versies hebben het ingebouwd. Heeft u geen DAB-radio in uw auto? Dat is eenvoudig op te lossen. Koop een DAB-radio, dat hoeft geen duur exemplaar te zijn. De radio moet wel over een koptelefoon-uitgang beschikken. Koop daarnaast een AUX-kabel. Met deze kabel kunt u de radio met de auto verbinden. Trek de antenne van de radio een stukje uit en zet hem aan. Doe de ene kant van de AUX-kabel in de uitgang voor de koptelefoon van de radio. Doe de andere kan van de AUX-kabel in de AUX-ingang van de radio van de auto. U kunt nu luisteren naar DAB radio over de speakers van uw auto.  Bert Kranenbarg legt het in onderstaand filmpje uit.

(Bron: ANWB/DAB+/NPO Radio 5)

Geef een reactie