photo gallery

Digitip: Alternatieven voor Photo Gallery

Microsoft beëindigt op 10 januari 2017 de ondersteuning voor Photo Gallery. Voor het beheren en bewerken van foto’s hebt u daarom een ander programma nodig. Welke alternatieven zijn er?

Photo Gallery stopt

Photo Gallery maakt deel uit van het pakket Windows Essentials 2012. Microsoft heeft besloten om de ondersteuning begin 2017 te staken. Hoewel het programma op de computer blijft werken, kunt u het beter niet meer gebruiken. Microsoft voorziet het programma namelijk niet meer van updates. Hierdoor ontstaat er een hoger risico voor gebruikers, omdat veiligheidslekken niet meer worden gedicht. Vanaf 10 januari 2017 is Photo Gallery niet meer te downloaden. We zetten diverse andere gratis programma’s op een rij die u in het Nederlands kunt gebruiken.

Foto’s in Windows 10

Gebruikers van Windows 10 hoeven niet lang te zoeken. Zij kunnen met de app Foto’s namelijk prima uit de voeten. Orden en bewerk met dit programma gemakkelijk alle kiekjes.

Google Foto’s

Google Foto’s is het fotoprogramma van Google. Het werkt voor een groot deel via internet. Google Foto’s heeft als voordeel dat het een online back-up maakt van uw dierbare beelden. De keerzijde hiervan is dat u wel bereid moet zijn om de foto’s aan de cloud (internet) toe te vertrouwen.

Google Foto’s is op verschillende apparaten te gebruiken, zoals een Android-toestel, iPhone of iPad. In de applicatiewinkel op het toestel installeert u hiervoor een mobiele app. Het werkt ook op de computer, al hebt u daarvoor wel de zogeheten Desktop-uploader nodig. Met dit programma geeft u aan welke fotomappen u in Google Foto’s wilt opslaan. Een voordeel is dat de bestanden meteen op alle aangemelde apparaten beschikbaar zijn.

Voor de bediening van Google Foto’s hebt u geen programma nodig. U gebruikt het namelijk in een browser. Verdeel daar alle kiekjes over verschillende albums. Soms komt Google Foto’s met slimme albumsuggesties op de proppen! Normaliter zijn alle foto’s alleen voor uzelf zichtbaar. Wilt u ze graag aan anderen laten zien? Deel de foto’s gemakkelijk met vrienden en familieleden via e-mail of Facebook.

In Google Foto’s kunt u de beelden ook bewerken. Het gaat hierbij om eenvoudige basisgereedschappen, zoals het aanpassen van de helderheid, de kleur en het contrast. Ook het bijsnijden en rechtzetten van een scheve horizonlijn behoren tot de mogelijkheden. Tot slot zijn er dertien aantrekkelijke filters, waarmee u de foto een fraai effect geeft.

IrfanView

IrfanView is voor gratis begrippen een uitgebreide fotobewerker. Houd er wel rekening mee dat het programma ongeschikt is voor fotobeheer.

XnView MP

XnView lijkt erg op IrfanView, met het verschil dat dit programma wel geschikt is voor fotobeheer. Geef vanuit een overzichtelijke gebruikersomgeving aan in welke mappen de kiekjes staan opgeslagen. Vervolgens hebt u toegang tot uw volledige fotocollectie. De beelden kunt u één-voor-één bewerken, waarbij u keuze hebt uit allerlei slimme gereedschappen. XnView MP is niet in staat om zelf een fotocatalogus op te bouwen. Onthoud dus altijd zelf in welke mappen de bestanden staan opgeslagen.

Download het vanaf deze plek.

FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer en het hiervoor besproken XnView MP hebben wel iets van elkaar weg. Met beide programma’s kunt u foto’s beheren en bewerken. Een verschil is dat XnView meer bewerkingsgereedschappen in huis heeft. Hierdoor oogt de gebruikersomgeving wel wat drukker. Wenst u meer rust en overzicht, dan is FastStone Image Viewer een prima optie.

Download het vanaf deze plek.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een antwoord