movie maker

Digitip: Alternatieven voor Movie Maker

Microsoft trekt op 10 januari 2017 de stekker uit Movie Maker. Vanaf die datum is de populaire videobewerker niet meer downloaden. Welke andere videobewerkers kunt u gebruiken?

Movie Maker stopt

Movie Maker is onderdeel van het Windows Essentials 2012-pakket. Microsoft heeft besloten om de ondersteuning begin 2017 te staken. Hoewel het programma op de computer blijft werken, kunt u het beter niet meer gebruiken. Microsoft voorziet het programma namelijk niet meer van nieuwe updates. Hierdoor ontstaat er een hoger risico voor gebruikers, omdat veiligheidslekken niet meer worden gedicht. Vanaf 10 januari 2017 kunt u Movie Maker niet meer downloaden. We zetten diverse gratis programma’s op een rij die in het Nederlands beschikbaar zijn.

Videomomenten

Wie Windows 10 of 8.1 gebruikt, kan Videomomenten installeren. Deze app is beschikbaar in de Windows Store. Videomomenten heeft handige basisgereedschappen om een mooie film te creëren. Zo kunt u video’s inkorten en favoriete momenten achter elkaar zetten. Verder voegt u bijschriften, achtergrondmuziek en effecten toe.
Videomomenten is vergeleken met Movie Maker gemakkelijker in gebruik. Bovendien is deze app bedoeld om korte films te monteren. De maximale speellengte is namelijk een minuut. Videomomenten is niet geschikt om stukjes van verschillende videobestanden achter elkaar te plakken. Voltooide films kunt u rechtstreeks met vrienden en familie delen. U kunt Videomomenten ook op mobiele toestellen met een aanraakscherm gebruiken.

Download het vanaf deze plek.

YouTube Videobewerkingsprogramma

De videodienst YouTube heeft ook een eigen videobewerkingsprogramma. Surf maar eens naar deze website en log in met uw Google-account. Voor deze online videobewerker hoeft u geen software te installeren. Een voorwaarde is wel dat u eerst videoclips naar YouTube uploadt. Doet u dat al regelmatig, dan is deze webdienst een welkome aanvulling.

Het videobewerkingsprogramma van YouTube is eenvoudig in gebruik. Sleep video- en audioclips naar de tijdlijn. Hierbij kunt u video’s opsplitsen in meerdere momenten en eventueel inkorten. Daarnaast past u het contrast en de helderheid. YouTube biedt verder functies om video’s te stabiliseren en te vertragen (slow motion). Ten slotte kunt u allerlei mooie filters en aangepaste teksten toevoegen.

OpenShot Video Editor

Mist u bepaalde functies in Videomomenten en het videobewerkingsprogramma van YouTube, dan hebt u een uitgebreider programma nodig. OpenShot Video Editor is een prima alternatief. Net als Movie Maker heeft deze videobewerker een tijdbalk waaraan u favoriete fragmenten achter elkaar monteert.
U kunt video’s, muziek en afbeeldingen aan OpenShot Video Editor toevoegen. Sleep deze bestanden vervolgens naar de tijdlijn als u ze voor de film wilt gebruiken. Dit gratis programma heeft allerlei fraaie overgangen, zodat u fragmenten soepel in elkaar over laat lopen. Verder hebt u keuze uit diverse effecten en titels. Bent u op zoek naar een veelzijdige videobewerker, dan zal OpenShot Video Editor u niet teleurstellen.

Download het vanaf deze plek.

Nieuwe Movie Maker

Voor Windows 10 komt er een nieuwe versie van Movie Maker. Wanneer dat gebeurt, heeft Microsoft nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat Movie Maker op den duur in de Windows Store verschijnt. Zodra we meer informatie over de nieuwe Movie Maker weten, leest u dat.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een reactie