updaten

Digitip: programma’s die u gerust kunt updaten

Een Windows-computer wordt regelmatig bijgewerkt door Microsoft. Belangrijke updates die zorgen dat de pc veilig blijft, komen meerdere keren per maand voorbij. Ze worden automatisch geïnstalleerd. Hetzelfde geldt voor Microsoft-programma’s en -apps, zoals Word, Excel of Mail.

Maar andere programma’s op de computer worden niet automatisch bijgewerkt. Dat gebeurt alleen nadat de gebruiker toestemming geeft. Het is belangrijk voor de veiligheid van de pc daar niet lang mee te wachten.

Op de computer

In het algemeen geldt dat meldingen die in de Taakbalk op het Bureaublad verschijnen te vertrouwen zijn. Meldt een programma dat er een update is dan geldt daarom: niet negeren maar installeren! De procedure verloopt meestal op de volgende manier:

  • Klik met de rechtermuisknop op het icoon dat de melding heeft gegeven.
  • Klik op Install. (of Update of iets dergelijks).
  • Volg de verdere stappen om de update te voltooien.

Lees de melding overigens wel goed voor het updaten. Sommige gratis programma’s proberen u een betaald abonnement te slijten met zo’n melding. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Online

Stuit u surfend op internet op een melding als ‘uw pc loopt risico en moet worden bijgewerkt’? Dit is flauwekul. Met deze meldingen proberen criminelen foute software op uw computer te krijgen. Trap er niet in. Hier geldt: negeren, niet installeren!

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een reactie