Derk Bolt en Eugine Follender

Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten

De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn vrijgelaten. De vrijlating is ook bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze werden een week geleden ontvoerd door guerrillabeweging ELN.

In goede gezondheid

Om overgedragen te kunnen worden aan de humanitaire commissie moesten Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender 14 uur lopen. In gesprek met een Colombiaans  radiostation na hun vrijlating zeggen ze dat ze in goede gezondheid zijn, maar wel hebben de gevreesd voor hun leven. Vrijdag 23 juni 2017 werd al gemeld dat ze vrij zouden zijn, maar dat bericht is later weer ingetrokken. De vrijlating duurde langer omdat de humanitaire commissie het afgesproken punt niet kon bereiken.

“We gaan niet meer terug”

“Het was heel zwaar, maar onze ontvoerders waren heel aardig, met veel respect. Bijna als vrienden”, vertelt Bolt op de Colombiaanse radio. Volgens Bolt zeiden de guerrillastrijders herhaaldelijk dat hun levens niet in gevaar waren. “We gaan niet meer terug naar Catatumbo”. Volgens de presentator zei iedereen dat het veilig was in het gebied waar ze reisden toen ze werden ontvoerd. “Niemand zei: ga niet naar El Tarra.”

Opgelucht

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken laten weten opgelucht te zijn. “Dit is heel goed nieuws. Ik ben enorm blij dat er zo snel een einde is gekomen aan de ontvoering”, zegt minister Koenders op NPO Radio 1. “Ze zijn erg opgelucht dat ze vrij zijn en zijn nu in een soort roes, ze zijn ontzettend blij en zijn goed aanspreekbaar.” Volgens hem is het zwaar geweest.

Geen onverantwoord risico

Eindredacteur van het tv-programma Spoorloos Paul Vertegaal, heeft hen gesproken. “Ik vind dat ze het ongelooflijk goed doen. Ze hebben het buitengewoon zwaar gehad, ze zijn goed behandeld, maar ze zijn mentaal niet geknakt en zo ken ik ze ook”.

Volgens Vertegaal werden Bolt en Follender vanaf het moment dat ze werden ontvoerd, gezocht door het Colombiaanse leger en hebben ze zich voortdurend moeten verplaatsen. Hij zegt ook dat het hoogst ongebruikelijk is dat de 2 in het donker zijn vrijgelaten, meestal gebeurt dat overdag. Bolt en Follender hebben volgens Vertegaal geen onverantwoord risico genomen door naar het bewuste gebied te gaan. “Ze hebben ongelofelijke pech gehad. Ze zijn per ongeluk ontvoerd en waren op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ze zijn meegenomen door een cel van de guerrillabeweging ELN. Deze mensen zijn snel gecorrigeerd.”

(Bron: NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. jodybos says:

    Ben wel heel blij dat ze weer vrij zijn. Moet er niet aan denken dat ik daar met mijn vrouw zou zijn en je dit zou overkomen. Super dat deze mensen weer vrij zijn