Spoorloos

Spoorloos-presentator ontvoerd in Colombia

Derk Bolt, presentator van het tv-programma Spoorloos, is samen met zijn cameraman Eugenio Follender ontvoerd in Colombia. Volgens de Colombiaanse autoriteiten worden zij vanaf 17 juni 2017 vastgehouden door de guerrillabeweging ELN.

Ontvoering

Op het moment van de ontvoering zijn Bolt en zijn cameraman aan het filmen in de regio Catatumbo, een van de gevaarlijkste delen van het Zuid-Amerikaanse land. Hier proberen zij de moeder op te sporen van iemand die door een Nederlander is geadopteerd. De Colombiaanse overheid heeft gevraagd om de 2 journalisten per direct vrij te laten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de NOS dat de zaak hoge prioriteit heeft. Ook bevestigt deze woordvoerder dat de Nederlandse ambassadeur in Colombia inmiddels is aangekomen in het gebied waar Bolt en de cameraman worden vastgehouden.

Bolt bij Spoorloos

Derk Bolt werkt al sinds 1991 voor Spoorloos, een programma dat verloren familieleden weer samenbrengt. Voor dit programma reist hij de hele wereld over. Het is dan ook niet de eerste keer dat hij Colombia aandoet. In een interview met het Algemeen Dagblad heeft hij zelfs gezegd dat Colombia één van zijn favoriete landen is. “Er wonen aardige mensen en het is er gemakkelijk filmen. Geen gezeur over toestemmingspapieren of vergunningen. Mits je sommige wijken mijdt, voel je je er veilig”, aldus Bolt.
In datzelfde interview zegt hij dat hij ervaren genoeg is om risico’s te herkennen.

Eerdere incidenten

Tijdens zijn 26 jaar bij Spoorloos is hij al verschillende keren in de problemen gekomen in Colombia. Eerder is hij er bedreigd met een mes terwijl iemand zijn auto doorzoekt en is hij belaagd door een boze menigte in de rosse buurt van de hoofdstad Bogotá. Zover als een ontvoering is het echter nog nooit gekomen.

De ELN

De guerrillabeweging die Bolt en Follender vasthoudt heet het ELN. Het ELN vecht al 50 jaar tegen de Colombiaanse regering. Dit doen zij vooral door bomaanslagen te plegen en mensen te ontvoeren. Het is niet de eerste keer dat het ELN journalisten ontvoerdt. In mei 2016 houden zij een Spaanse journaliste een week lang vast.

Na de FARC, is het ELN de grootste guerrillabeweging van het land. De FARC is inmiddels ontwapend en ook het ELN is bezig om te onderhandelen met de regering.

(Bron: ANP, NOS, AD)

Geef een reactie