Onopgeloste zaken

Computersysteem helpt bij het oplossen van onopgeloste zaken

Nederland telt maar liefst 1.500 cold cases, onopgeloste zaken. Veel van deze zaken kunnen met de huidige forensische technieken opgelost worden. Sterker nog, veel zaken houden mogelijk verband met elkaar. Om dat inzichtelijk te krijgen gaat de politie gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Ze hopen daarmee in de toekomst meer en sneller dit soort zaken op te lossen. 

25 miljoen pagina’s

In Nederland zijn 10 coldcaseteams bezit met deze 1.500 onopgeloste zaken. Het overgrote deel van deze zaken, zo’n 1.000, zijn moordzaken. Maar bij het oplossen van deze cold cases lopen de onderzoeksteams tegen praktische problemen aan. Er is onvoldoende overzicht en er is nog geen mogelijkheid om de zaken te rangschikken. Niet vreemd, want deze zaken staan op 25 miljoen pagina’s papier verdeeld in dossiers. Nog maar 15 procent hiervan is digitaal beschikbaar. Of het zin heeft om een cold case verder te onderzoeken, maken forensisch rechercheurs een sporenbeeld. Dit gebeurt handmatig. Aan de hand hiervan wordt bepaald of de huidige onderzoekstechnieken kunnen helpen bij het oplossen van de zaak. Dit hele traject duurt nu 5 tot 30 dagen, afhankelijk van het beschikbare materiaal.

Digitalisering

Handmatig al deze dossiers doorgaan neemt tientallen jaren in beslag. Om dit proces te ondersteunen is de afgelopen tijd gewerkt aan een systeem dat gedigitaliseerde dossiers kan lezen. Het systeem kan automatisch de forensische sporen in beeld brengen. De volgende stap is om het systeem ’te leren’ om een gedetailleerd sporenbeeld uit de dossier te halen. Op die manier ontstaat er overzicht van de onopgeloste zaken en wordt snel duidelijk of een zaak kansrijk is om alsnog op te lossen. Als dit lukt kost een analyse nog maar een dag in plaats van een maand. Het werk gaat nog wel zitten in het digitaliseren van de dossiers. De politie hoopt dat het systeem uiteindelijk ook verbanden kan leggen tussen de zaken.

In Tijd voor MAX is in april 2018 de cold case van Ria Daanen aan bod geweest. Een zaak die door vernieuwd materiaal, een verouderingsfoto, weer nieuw leven in is geblazen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Fijn dat de politie gebruik gaat maken van kunstmatige intelligentie, want aan intelligentie heeft het altijd ontbroken. Voor het digitaliseren van dossiers hebben ze waarschijnlijk een paar scholieren bereid gevonden, die tegen inlevering van een taakstraf aan het werk gezet zijn. Nu nog echte politieagenten in dienst nemen, die normaal betaald worden en normaal opgeleid zijn. En niet onbelangrijk, niet corrupt zijn.