Wie weet waar vermiste Ria is?

Al 46 jaar wordt Ria Daanen vermist. Hoe ze is verdwenen en waarom, dat weet niemand. Een vermissingszaak die in de jaren 70 uiteindelijk onopgelost de boeken in gaat. Maar de oude zaak trekt de aandacht van rechercheur Piet Noorlander en NRC-journalist Freek Schravesande. Sinds kort is het onderzoek weer in volle gang. Komt de waarheid dan eindelijk boven tafel? 

Onderzoek stokt

Ria uit Koudekerk aan den Rijn verdwijnt in 1971 in de nacht van 11 op 12 december. Ze vertrekt en neemt haar kleren, paspoort en wat geld mee. Sindsdien is er niets meer van haar vernomen. Haar man, een tweeling van 4 en een baby van 1 blijven achter. De vermissing is toentertijd onderzocht, maar het onderzoek stokt. Er is geen aanwijzing voor een misdrijf, dus de zaak gaat al snel de boeken in als een onopgeloste vermissing.

Lijst langvermisten

Een zaak zoals er wel meer zijn, want op de lijst met langvermisten in Nederland staan nog 1.500 namen. Maar door een nieuwe opdracht voor rechercheur Piet Noorlander, het in kaart brengen van oude vermissingszaken in de regio Den Haag, komt de zaak in 2016 weer aan het licht. Een opmerkelijke zaak volgens de rechercheur, want een moeder van 3 kinderen gaat toch niet zomaar weg? De verdenking valt in die tijd al snel op Jan, de man van Ria, maar bewijs wordt er nooit gevonden. Noorlander start zijn zoektocht door contact te zoeken met de dochter van Ria, Bernadette. Dat is het begin van zijn zoektocht. Hij spreekt meerdere familieleden waaronder ook Jans broer. Volgens mensen in het dorp heeft hij ook iets met de verdwijning te maken, maar na een lang gesprek concludeert Noorlander dat de man niets van de verdwijning af weet.

Enorme impact

Voor de kinderen van Ria heeft de verdwijning een enorme impact op hun leven gehad. Na de vermissing zijn de tweeling en het jongere zusje uit elkaar gehaald en afzonderlijk groot gebracht. Gelukkig zijn zij elkaar nooit uit het oog verloren. Op het sterfbed van hun vader hebben ze nog een poging gedaan om meer te weten te komen over de verdwijning van hun moeder, meer te vergeefs. Jan heeft wat hij weet zijn graf mee ingenomen. Na al die jaren lijkt het spoor weer dood te lopen.

Interpol

Verouderingsfoto Ria Daanen (Bron Facelab)

Maar Noorlander geeft niet op en besluit de zaak een stap verder te nemen. Hij meldt Ria aan voor de internationale signaleringslijst voor vermiste personen. bij Interpol. Via het Nederlands Forensisch instituut komt hij in contact met een Britse verouderingsexpert die een foto van Ria heeft gemaakt zoals zij er nu uit zou moeten zien. Ria zou 71 jaar zijn.

Het onderzoek levert wat op

De zaak blijft bij NRC-journalist Freek Schravesande ook niet onopgemerkt. Schravesande publiceert eind 2017 een stuk over de vermissing van Ria in de NRC. Noorlander en Schravesande bespreken veelvuldig de vermissing met elkaar en komen beide tot de conclusie dat ze oprecht niet weten waar Ria is en wat er is gebeurd. De zoektocht heeft wel al iets opgeleverd. Naar aanleiding van het artikel van Schravesande in de NRC, verschijnt er ook in het AD een stuk over de vermissing van Ria. Dat levert een foto van de jonge Ria op van een jeugdvriend van haar. Voor haar dochters een dierbare herinnering, want hun vader heeft na de verdwijning veel van de spullen van Ria verbrand, waaronder veel foto’s.

Weet u iets?

De dochters van Ria hopen nog steeds dat hun moeder gevonden wordt, maar houden ook rekening met andere scenario’s. De hernieuwde zoektocht heeft hen naar eigen zeggen wel veel gebracht. Behalve de foto’s heeft het ook veel reacties opgeleverd.

Weet u iets over de verdwijning van Ria? Of heeft u haar na 11 december 1971 nog gezien? Neem dan contact met ons op. Wij zorgen dat de informatie bij de juiste persoon terecht komt.

Dochter Bernadette en Freek Schravesande zijn 26 april 2018 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie